Mooi, maar taaie kost
Na de derde wereldoorlog, waarbij Amerika en Rusland elkaar bestookten met kernwapens, zijn miljarden mensen gedood. De aarde is gekanteld en er zijn wat overlevenden. In Thule (Groenland na het smelten van al het ijs) zijn vrouwen de baas en willen ze niets van stoommachines en andere technieken weten. In een ander deel zijn mannen de baas en is er wel industriƫle ontwikkeling. De volkeren willen vredig met elkaar leven en handeldrijven. Maar de verschillen zijn groot.
Wanneer Christian zijn vader weer ontmoet, wil hij graag dat hij mee teruggaat naar Thule om daar veranderingen door te voeren. Of dat lukt?
Eens, ondenkbaar lang geleden, had Kimora hem verteld, was het anders geweest. Toen hadden vrouwen ondanks hun grotere talenten, gevoeligheid en belangrijkheid geen macht gehad. Mannen hadden de wereld bestuurd en ze brachten er weinig van terecht. Eeuw na eeuw heersten onrechtvaardigheid, wreedheid en eigenbelang, eeuw na eeuw vloeiden er stromen bloed, haatten de mensen elkaar en wisten ze niet wat ze moesten verzinnen om elkaar zoveel mogelijk schade toe te brengen. Donkere tijden waren dat geweest en het kon niet anders: het liep verkeerd af. De beschaving stortte ineen tot er niets restte dan ontelbare doden, onvoorstelbare verwoesting en slechts een handjevol wanhopige overlevenden. Moeder Aarde, vertoornd over het vele onrecht dat eeuw ha eeuw op Haar God had voortgewoekerd, had het mensengeslacht verdelgd. Uit de puinhopen verrees een nieuw geslacht: de Thulenen, die leerden te luisteren naar wat Moeder Aarde hun influisterde.
Kinderen van Moeder Aarde is een geweldig boek, waar je niet zo een, twee, drie door bent. De taal is machtig en krachtig, maar ook wat taai. Ik had echt moeite om me ertoe te zetten het verder te lezen. Toch is het verhaal werkelijk prachtig! Want hoe belangrijk is de aarde waarop we leven? En in deze tijd, waarin Rusland en Amerika weer eens de degens met elkaar willen kruisen, zou een derde wereldoorlog niet ondenkbaar zijn. Thea Beckman was natuurlijk een geweldig schrijver, en menig boek van haar is het herlezen wel waard. Dit is dan ook de reden dat hij nog steeds in de top 100 beste kinderboeken akker tijden staat. Heb jij het ook gelezen? En wat vind jij ervan?