Vijfsterren roman

Laurenbetweenthelines Laurenbetweenthelines
29 mrt 2022

‘Wij zijn de optimisten’ is de filosofische debuutroman van Jelle Dehaes en was volledig mijn ding. De vijf sterren meer dan waard, een heel sterk debuut. Laat je zeker niet afschrikken door het filosofische aspect van dit boek, dit is geen zweverig verhaal. Integendeel, er zitten enkele spannende plots in deze roman verweven wat een extra laagje aan het boek geeft en er dus ook voor zorgt dat je als lezer gewoon wil doorlezen en verder wil kunnen uitzoeken wat er met bepaalde personages gebeurde.

Hoofdpersonage Viktor Sagal heeft een erg interessant maar tegelijkertijd gruwelijk beroep, hij is forensisch fotograaf en krijgt een paar bijzondere moorden voor zijn lens. De lijken worden achterlaten met filosofische oneliners. Een mysterieuze puzzel begint zich stilaan te ontvouwen en net als Viktor wil je als lezer gewoon verder op zoek naar de waarheid.

‘Wij zijn de optimisten’ combineert het mooie van een sterke roman met het spannende van een vleugje thriller. Voor elke romanliefhebber die op zoek is naar het ideale boek om 2023 mee te starten, of op de valreep 2022 mee te eindigen; stop met zoeken.

“Ik nam de trap naar beneden en beeldde me in hoe ik voor de laatste keer alle treden van vijf verdiepingen naar beneden nam. Hoe ik trede per trede wegliep van een geur van gewassen lakens en kommetjes aardbeienyoghurt met honing, chiazaad en versgeperst sinaasappelsap als ontbijt. Ik liep weg van gestapeld sprokkelhout en gedimd licht tijdens vele winters. Weg van zorgvuldig uitgekozen, bij elkaar passende eetstoelen, weg van het geluid van stampende sneeuwschoenen op de mat voor een inkomdeur. Ik zag trommelende vingers op een gezwollen buik, rondslingerende bijtringen en steeds dezelfde herbruikbare papieren verjaardagsslingers. En toen ik eindelijk beneden was gekomen, trok ik de deur achter me dicht met een kracht en een vastberadenheid alsof ik echt wist wat ik wilde.”

Meer recensies van Laurenbetweenthelines