Zelfgenezing met je vingertoppen
EFT (Emotional Freedom Technique) is een methode waarbij je met je vingers op specifieke acupunctuurpunten op het lichaam tikt, terwijl je je richt op een emotioneel of fysiek probleem. Door deze combinatie van lichamelijke stimulatie en mentale focus kunnen blokkades worden opgeheven en kan innerlijke balans worden hersteld.
Wat ”Tapping” van Donna Eden en David Feinstein voor mij bijzonder maakt, is de diepgaande focus op gidsmodellen. Dit zijn interne overtuigingen en patronen die we onbewust hebben ontwikkeld om onszelf en de wereld te begrijpen. Deze modellen bepalen hoe we reageren op situaties, en het boek helpt je om jezelf beter te leren kennen door ze te herkennen en te transformeren.
Het boek is zeer gedetailleerd en biedt een schat aan informatie, maar daardoor niet altijd even toegankelijk. Het eerste deel is vrij theoretisch en vraagt om innerlijke reflectie, terwijl het tweede deel praktische toepassingen biedt voor angst, PTSS, verdriet en relaties. Wat ik vooral interessant vond, zijn de persoonlijke verhalen en casussen die de theorie verhelderen. Ook de quick fix tapping scripts zijn een handige toevoeging. Dit zijn kant-en-klare, korte zinnen en stappen die je kunt gebruiken als je nog niet vertrouwd bent met EFT of even niet weet waar te beginnen. Ze bieden een toegankelijke instapmethode en helpen je om direct aan de slag te gaan met veelvoorkomende emotionele uitdagingen, zoals angst, stress of zelfkritiek. Zo kun je stap voor stap vertrouwen opbouwen in de methode.
Voor lezers die bereid zijn tijd te investeren in persoonlijke groei en die op zoek zijn naar een diepgaande, maar niet altijd makkelijke, benadering van EFT. Het is geen boek voor snelle oplossingen, maar wel een waardevolle gids voor wie zich wil verdiepen in energiepsychologie en emotionele vrijheid.