Duister en koud

Lieve F. 01 januari 2022
Hannah Krause - Bendix is een literaire superster. Ze schrijft kwaliteitsromans en is al twee keer genomineerd voor de literatuurprijs van de Noorse raad. De bekendheid blijft echter uit. Haar introverte proza kan maar een handje vol lezers bekoren en de verkoop van haar boeken is ondermaats.
Koppig weigert ze beneden haar waardigheid commercieel succes na te streven, maar ze kampt met een writer's block waardoor haar nieuwe roman niet wil vlotten.
Om haar redacteur tevreden te stellen, geeft ze met tegenzin toe om haar boeken te signeren op een boekenbeurs.
Terwijl zij ook maar niet één lezer aan haar standje weet te krijgen, wordt op het podium, onder grote belangstelling de populaire broodschrijver van misdaadverhalen Jorn Jensen geïnterviewd. Haar ergernis hierom veroorzaakt vonken. Dat escaleert in een uitdaging: In één maand een misdaadroman schrijven.
Vastbesloten dit doel te halen, vertrekt Hannah naar IJsland op zoek naar een verhaal. De saaie omgeving van een klein dorp, lijkt toch niet de gehoopte inspiratie te zullen brengen. Teleurgesteld bereidt Hannah zich voor op capitulatie. Net dan wordt het slaperige dorpje wakker geschud. Er is een ongeval gebeurd waarbij de neef van haar gastvrouw om het leven gekomen is.
Als Hannah dieper gaat graven, merkt ze al gauw dat er een duister kantje zit aan de dood van de jonge man.
Ligt hier een kans voor Hannah om een true crime boek te schrijven?
Zeker wel, maar het plot van een true crime kan ook wel eens gevaarlijk worden voor de auteur die het wil vastleggen.

"Hier moet ze haar misdaadroman schrijven. Hier waar de nacht donkerblauw is."

Het personage van Hannah is duidelijk en goed uitgewerkt. Ze is eigenzinnig, ad rem, impulsief waardoor ze een talent heeft zichzelf in nesten te werken en ze heeft meestal geen hoge dunk van mensen in het algemeen.
Je houdt van haar of niet, maar ze blijft altijd trouw aan zichzelf.

"Incompetentie is een eigenschap waaraan Hannah bij andere mensen de grootste hekel heeft. Dat en onwetendheid. Of is dat een en hetzelfde?"

Andere personages blijven wat meer in het duister qua uitwerking. Niet zonder reden trouwens: zo blijft iedereen een potentiële dader.

Tegelijk met dit boek lees je ook de cursief gedrukte fragmenten van het boek dat Hannah schrijft. Een boek in een boek als het ware.

"We kunnen het verleden niet veranderen, maar we kunnen er voor zorgen dat de waarheid aan het licht komt."

De communicatie tussen Hannah en haar gastvrouw Ella voelt wat vreemd aan. Ella, die geen Deens spreekt, kan zich bizar genoeg wel goed schriftelijk uitdrukken in die taal.

De setting, het donkere besneeuwde Yslandse landschap, is beeldend beschreven en de koude is bijna fysiek voelbaar.

Toch kreeg de spanning mij nooit echt in zijn greep. Af en toe is het verhaal wat al te toevallig en soms voorspelbaar.
Ondanks dat, of misschien wel dankzij dat, leest het boek wel heel vlot en aangenaam. Als lezer blijf je in de hoop op onverwachte spanning en wie weet wel een verbluffende twist. De spanning komt er op het eind toch nog enigszins.

De twist... Wie wil weten moet Dertig dagen duisternis zeker lezen.

Ik kreeg de kans dit boek al voor verschijning te lezen met dank aan Uitgeverij Ambo/Anthos.

Meer recensies van Lieve F.