Als zwijgen in een leugen verandert

Lieve F. Lieve F.
25 mrt 2021

Lotte heeft altijd gedacht dat ze een gelukkig huwelijk had. Samen met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië, en hun twee zonen.
Als Emil besluit de Camino te gaan lopen, denkt Lotte dat hij op die manier wil afrekenen met de demonen uit zijn verleden. Tot haar grote ontzetting pleegt Emil onderweg zelfmoord. Ze blijft achter met de prangende vraag: waarom?
In het gezelschap van haar zonen reist Lotte naar het land van herkomst van Emil om zijn as te uit te strooien tijdens een intieme loslaatceremonie. Tijdens deze reis ontdekt ze dat Emil al die tijd gelogen heeft over zijn identiteit en ze besluit om dezelfde route van de Camino als hij te lopen in een poging te achterhalen wie haar man werkelijk was en wat hem tot zelfmoord bewogen heeft.
Niet iedereen is opgezet met haar plan en door haar drang naar de waarheid, brengt ze levens in gevaar alsook dat van haar zelf.

De Camino is niet in hoofdstukken onderverdeeld, maar leidt de lezer dag na dag tijdens de lange tocht door talrijke voor pelgrims belangrijke plaatsen. Je voelt je als lezer meegenomen in het avontuur, voelt het gewicht van de zware rugzak op je schouders en ziet bijzondere historische gebouwen onderweg.
Aan het begin van iedere dag staat een toepasselijk citaat dat betrekking heeft op het verlangen van iedere pelgrim: zichzelf te ontdekken of zoals Lotte het neerschrijft in een persoonlijk gebed.

"Ik wil me verwijderen van die regenboog aan emoties die sinds zijn (Emil) zelfmoord mijn voelen kleurt. Ik wil weer in balans zijn."

Anders dan de titel en de flaptekst doen vermoeden, focust dit boek zich niet zozeer op de Camino zelf, maar is het vooral gericht op de oorlog in het verscheurde Joegoeslavië. Het verhaal neigt met momenten naar een reisverslag gezien vanuit het standpunt van de schrijfster, die het beschreven stuk Camino gelopen heeft ter voorbereiding. Het verhaal van Emil, verteld in brieven, is een dagboek van een vreselijke oorlog.
De grondige rechearch is onmiskenbaar. De schrijfster heeft zich verdiept in de oorlog in Bosnië en de afschuwelijke wreedheden die de etnische groepen elkaar hebben aangedaan. Waar vroeger mensen met verschillende achtergronden vredig konden samenleven, werden ze door populistisch gekraai van de leiders, aardsvijanden.

"De eerste dode in elke oorlog is het gezond verstand."

Helaas is de info over de oorlog zo diepgaand en gedetailleerd dat het afbreuk pleegt aan het Camino verhaal.
De tocht van Lotte wordt telkens onderbroken door een brief met onmogelijk te onthouden informatie over alle etnische groeperingen.
De lotgevallen tijdens haar tocht zijn vaak voorspelbaar en missen vooral spanning en verrassingselementen.
Naar het einde toe komt het verhaal nog wat op gang met een paar onverwachte wendingen.

Dit boek is vooral een verslag van menselijke wreedheden omwille van geloof en afkomst. Het is ook een zoektocht naar waarheid verpakt in een verhaal over schuld en boete. Over vergeven en loslaten....

Meer recensies van Lieve F.