Advertentie

Over een man en een vrouw. Hij lijdt aan PTSS, de gevolgen van zijn loopbaan als oorlogsverslaggever. Zij heeft pas haar man verloren die gedood werd bij een gezamenlijke reportage in Afghanistan. Hij verhuist naar het platteland. Daar ontmoet hij haar.

De twee hoofdpersonages in deze roman zijn Kate Frobisher en Stephen Sharkey. Tijdens zijn laatste missie als oorlogsverslaggever is zijn medefotograaf en vriend Ben Frobisher om het leven gekomen. Stephen leidt onder het posttraumatisch stresssyndroom dat hij heeft overgehouden aan zijn ervaringen in het buitenland als oorlogscorrespondent in oorlogsgebieden waar verkrachtingen, oorlog en geweld aan de orde van de dag waren. Nu verhuist hij naar het platteland en trekt in een huisje op het achtererf van de gerenoveerde boerderij van zijn broer Robert. Daar vindt hij de rust die hij nodig heeft om zijn boek te schrijven. Een boek dat gaat over de rol van de media in de manier waarop oorlogen worden voorgesteld. En wil zo ook zijn eigen rol daarin onderzoeken. Is hij ook schuldig aan het verkeerd voorstellen van oorlog, beelden en teksten als een soort propaganda waardoor de waarheid niet aan het licht komt? Hij komt er niet uit en leidt aan slapeloosheid en nachtmerries over vrouwen- en meisjesverkrachtingen en massamoorden.

OORLOG en GEWELD zijn twee grote thema's in het boek, net als in de trilogie 'De weg der geesten' van dezelfde grote Britse schrijfster.

Zijn verhuis naar het platteland heeft veel weg van een vlucht.
Ondertussen is Kate weduwe geworden en woont enkele kilometers verder in hetzelfde dorp op het platteland en probeert met haar verdriet om haar overleden man, Ben en Stephens vriend, om te gaan. Ze heeft juist de opdracht aangenomen om een groot Christusbeeld te beeldhouwen maar door een recent auto-ongeluk kan ze er niet aan beginnen en is ze noodgedwongen een assistent in te huren, Peter Wingrave. Hij heeft Engels gestudeerd maar doet tuinierswerk.

Gaandeweg wordt duidelijk dat Peter niet is wie hij schijnt te zijn. Net als alle andere personages overigens. Ze hebben allemaal een geheim dat ze verborgen houden voor anderen.

Stephen leert Justine kennen, de dochter van de dominee Alec, een vriend van Kate, en hij voelt zich tot haar aangetrokken. Hij begint een seksuele relatie met de twintig jaar jongere Justine en wat eerst begon als een korte relatie ontwikkelt zich tot iets meer diepgaander. Wanneer Justine het slachtoffer wordt van een gewelddadige inbraak concludeert Stephen dat agressie bij het moderne leven hoort. Zelfs op het platteland is men niet veilig voor geweld.

GEWELD IS OVERAL

De achtentwintig korte hoofdstukken nemen ons afwisselend mee in de verhaallijnen van Kate en Stephen. Later ontmoeten ze elkaar maar hun levens lopen wat naast elkaar heen.

De afgelegen huizen, de desolaatheid, het voortdurende sneeuwen, de altijd dicht hangende mist en de donkerte: het draagt allemaal bij tot een eng, bijna claustrofobisch gevoel wanneer je het boek leest. Voeg daarbij het hartverscheurende verdriet van Kate toe en je hebt alle ingrediënten voor een ijzingwekkende, beklemmende roman.

De mist die voortdurend terugkomt staat ook voor een mooie metafoor over de geheimen die mensen hebben en onzichtbaar zijn voor anderen in hun omgeving. Mist is gevaarlijk, onbetrouwbare mensen ook.

EEN boek dat je vanaf de eerste pagina in een beklemmende greep houdt.

Reacties op: Geweld is overal

2
Tegenbeeld - Pat Barker
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker