Een boek om in de Kerstsfeer te komen
Wat een fijn boek! Al enkele weken probeer ik de gezellige Kerssfeer wat op te roepen, maar het lukte me nooit helemaal tot ik Twaalf dagen voor Kerst begon te lezen. Het Engelse platteland, zo dicht bij de stad, met de sneeuw en de gezellige huizen, de bakgeuren en warme chocomelk. Jenny Bayliss heeft echt een van de ideale Kerstboeken geschreven dat je maar moeilijk kan wegleggen.
Uiteraard vermoed je als lezer al vanaf hoofdstuk één met wie het hoofdpersonage Kate uiteindelijk zal eindigen en hoewel dit misschien de spanning van de zoektocht wat weghaalt, blijft het boek toch entertainend genoeg om door te lezen. De twaalf dates zijn allemaal zo anders en er gebeuren zo veel onverwachte dingen, dat je je echt geen moment verveeld. Daarnaast hangt er ook een romantische spanning in het verhaal tussen Kate en Matt omdat ze voortdurend voorzichtig met elkaar flirten en als lezer wéét je gewoon dat dit uiteindelijk op meer zal uitdraaien, maar niet wanneer en hoe. En het is net dat wat voor een beetje extra spanning zorgt!
Naast dat het verhaal leuk is uitgewerkt, heeft Jenny Bayliss ook een ontzettend fijne schrijfstijl. Humoristisch, maar ook romantisch en in dit Kersboek zit ook een vleugje van nostalgie verwerkt: dat spannende gevoel voor Kerst, de bak- en eetgeuren, de lichtjes en het enthousiasme van de mensen. Als lezer kan je niet anders dan in de Kerssfeer geraken. Ook het enthousiasme van de personages over Kerst en hoe het dorp dit samen viert, helpt hierbij. Voor echte diepgang moet je dit verhaal niet lezen, maar wel als je gewoon even wilt ontspannen en wegdromen.
Twaalf dagen voor Kerst is een Kersboek om van te genieten. Ik zou het niet zo snel nog een keer lezen (daarvoor is het net te voorspelbaar), maar zeker aan iedereen aanraden die wat moeilijk in de Kerstsfeer komt. En aan alle anderen trouwens ook want het leest zo heerlijk weg. Jenny Bayliss heeft ook nog enkele andere romantische Kersboeken geschreven, momenteel staan ze nog niet in de Kobo webshop maar ik hoop echt dat ze er tegen volgend jaar wel in staan want ik kan al niet wachten om ook deze boeken te lezen.