Terwijl je de Mensenmarkt leest, is er even niks anders meer dat telt.

Live Your Life Reading Live Your Life Reading
29 mrt 2024

De mensenmarkt is deel 2 van de Unplugged trilogie. Eigenlijk zou ik hem gelijk lezen, opvolgend aan deel 1, om daarna verder te gaan in deel 3. beide plannen liepen totaal in het water. Gelijk na het eindigen van deel 1, waarvan je hier de recensie vind, kwamen er allemaal recensie exemplaren en leesclubjes op mijn pas waardoor De mensenmarkt steeds verder vooruit geschoven moest worden. Toen ik in Mei dan eindelijk begon, kon ik elke keer maar een paar bladzijdes lezen voor ik weer over moest stappen op een ander boek, omdat die vast zat aan een deadline en dus voorrang moest krijgen. Hierdoor duurde het even voor ik echt in het verhaal zat. Plan 3 liep in het water omdat ik erachter kwam dat deze niet in het Nederlands is uitgegeven, wat me een beetje tegenzin gaf om verder te lezen. Maar hier zijn we dan, hij is uit en dus is het tijd om een mening te geven.

Unplugged was één van de boeken waardoor ik weer begon met lezen rond 2016. Sindsdien staan ze ook al in mijn kast. toen ik net de gegeven van de mensenmarkt erbij pakte op Bol, zag ik dat de versie die ik heb niet meer wordt uitgegeven en tweedehands verkocht wordt voor bijna 73 euro.... Jackpot! Nee grapje, eigenlijk vind ik het bizar dat boeken van 15 euro met zoveel winst doorverkocht worden, zeker aangezien de Engelse versie maar 13 euro is, maargoed. Unplugged was dus één van mijn favoriete boeken van die tijd en ik kon dan ook niet wachten om in De mensenmarkt te beginnen. Mijn verwachtingen waren hierdoor wel vrij hoog, maar aan de andere kant had ik ook niet het gevoel dat ik teleurgesteld kon worden.

De mensenmarkt begint al bij de cover. Van de drie delen die er zijn, is dit BY FAR de mooiste cover. Ik ben echt verliefd op de kaft en ik kan er gewoon elke dag wel naar kijken. De lichte kleuren, maar de grote impact van wat er wordt uitgebeeld, vormen samen een geheel dat gewoon binnenkomt en helemaal past bij het verhaal.

Dan de schrijfstijl. Het boek is een Young Adult dystopie, wat in dit geval betekent dat het boek lekker toegankelijk is, met kortere hoofdstukken, makkelijke schrijfstijl en pagina's die erdoor gelezen worden alsof het een film is. Het verhaal wordt verteld vanuit Skye, met wie ik me kan identificeren, misschien scheelt dat ook, en wordt vanuit de eerste persoon verteld. Hier moet je natuurlijk van houden, in mijn geval is dat zo.

Het verhaal is gewoon ook erg leuk, maar ook erg heftig om te lezen. Ik wil geen spoilers geven, dus ik probeer daar bij uit de buurt te blijven, maar Skye, die al heel veel heeft meegemaakt, is degene die de held moet spelen, iedereen moet redden, terwijl ze ondertussen enorm op zoek is naar zichtzelf, maar ook naar iemand die ze echt kan vertrouwen. Ze is zo vaak voorgelogen, haar vertrouwen is zo vaak gebroken, dat je je echt afvraagt waarom ze überhaupt nog probeert om iemand te vertrouwen. Door het hele verhaal merk je hoe ze in strijd zit met wie ze zelf is en wat er van haar wordt verwacht. En elke keer is ze bereid om zichzelf op te offeren. Mijn vraag aan het einde van het verhaal is: Wanneer is er eens iemand die hetzelfde doet voor haar als zij voor de ander?

De mensenmarkt is een boek vol met Ethiek, bestaansvragen en gebeurtenissen die je alle kanten op slingeren. Je leeft compleet met Skye mee, en wordt helemaal in haar wereld gezogen. Terwijl je de Mensenmarkt leest, is er even niks anders meer dat telt.

Ik wed altijd dat er betere boeken bestaan, maar ik ben zo dol op deze serie dat ik De mensenmarkt 4,5 ster geef. Hou van Dystopie, een dystopie die te maken heeft met onze huidige generatie en de vorderingen qua telefoons, VR, social media, etc, dan is De mensenmarkt echt iets voor jou!

~ Live Your Life Reading

Meer recensies van Live Your Life Reading