Hobbit-vibes
Dit verhaal volgt Dairann en Biddulph, twee vrienden, die twee zeer belangrijke brieven moeten leveren bij twee verschillende mensen nadat er oorlog uitbreekt in hun wereld. Met zijn tweeën gaan ze op reis en maken ze van alles mee.
Ik vond Het blauwe kristal een vrij relaxt boek om te lezen. Ondanks dat er onderliggend spanning en druk is, omdat er oorlog is uitgebroken, leest het verhaal vrij rustig weg. Er zijn wel een paar spannende momentjes, maar al met al valt het heel erg mee en krijg ik van dit boek een beetje de jeugdige versie van de Hobbit - vibe. Vrienden die op reis gaan en van alles ontdekken over zichzelf en elkaar.
Ik had wat moeite met de lange hoofdstukken, zeker gezien het een jeugdboek is en ik vond het jammer dat het einde van deel 1 zo open was. Het zorgde er echter wel voor dat ik meteen in deel 2 begonnen ben.
De schrijfstijl past erg goed bij het verhaal en elk volk heeft ook een eigen taal of eigen dialecten of manier van spreken die de hiërarchie ook binnen het volk ook goed naar voren brengt.
De karakters zijn leuk, maken ook groei door door het verhaal heen en dat maakt het interessant om ze te blijven volgen.
Zoals ik al zei las ik het wat weg zoals in de Hobbit, maar ik mistte soms wel wat echte spannende momenten en verwachtte ik, met mijn eigen wantrouwen, constant een gevaar om elke hoek en in elk persoon, wat dus niet zo was + Ik vraag me dus ook een beetje af of deel 1 en 2 niet samengevoegd hadden moeten worden.
Verder vond ik het een fijn boek over vriendschap, uitdagingen, vertrouwen, zelfontplooiing en ben ik ontzetten benieuwd naar hoe deel 2 en 3 zijn.
Ben je op zoek naar een wat luchtiger boek, voor onder andere jeugd, dat gaat over reizen, vriendschap, magie, oorlog en overleven, dan is dit boek zeker wel wat voor jou. Hou je van de Hobbit en The Lord Of The Rings? Dan raad ik hem ook zeker aan, maar hou in je achterhoofd wel dat er niet megaveel spannende dingen gebeuren en dat je eigenlijk echt wel door moet lezen in deel 2 om het verhaal te kunnen snappen.