"Ik zal zingen. Zelfs als de aarde brandt of overstroomt, zelfs als zij vergaat, ik zal zingen."

5 Februari 2025 mocht ik meedoen aan de blogtour van 'Hoopvolle verhalen over het einde van de wereld'. De reden dat ik me opgaf, is omdat ik een voorliefde heb voor boeken met een dystopisch tintje. Dit soort boeken zetten je aan het denken over hoe het er in de toekomst uit zou kunnen zien, maar laten je ook stil staan bij hoe het nu al is op onze wereld en waar knelpunten zitten, war voor gevochten mag, of misschien wel moet worden. Daarnaast wilde ik deze bundel graag lezen omdat Tom de Cock er een verhaal in heeft mogen zetten, en sinds ik Lily 1 heb gelezen, ben ik helemaal fan van deze auteur, dus stiekem wil ik gewoon al zijn verhalen gelezen hebben. Tijdens de blogtour behandelde iedereen die meedeed 1 verhaal. Ik mocht 'De strijd om de Brent Spar' van Maria Postema lezen en bespreken op mijn Instagram, maar heb natuurlijk het hele boek gewoon gelezen, dus bij deze voor jullie ook nog een korte recensie over de hele verhalenbundel.

In deze mooie bundel zitten 15 verhalen. 15 verhalen met een boodschap. 15 verhalen over ons milieu en de toekomst waar he heen zouden kunnen gaan. 15 verhalen over moed, hoop, waanhoop, strijd en overwinningen. 15 verhalen van 15 verschillende auteurs. 15 verhalen met elk een hele eigen draai. 15 verhalen die allemaal goed bij elkaar passen, ondanks de verschillen, dankzij het overeenkomende thema.

Ik heb dit boekje in één keer uitgelezen en heb bij elk verhaal notities gemaakt. Nu kan ik niet voor elk verhaal apart een recensie maken, want dan zou de recensie waarschijnlijk langer zijn dan het boek zelf, met ook nog eens het risico dat ik enorme spoilers weg ga geven. Wat ik wel kan vertellen is dat bijna elk verhaal me heeft geraakt, allemaal op een andere manier. Elk verhaal heeft een vlotte en toegankelijke schrijfstijl en het zal je dus geen moeite kosten om door dit verhaal heen te vliegen.

Elk verhaal heeft een ander uitgangspunt gekozen. Sommige verhalen spelen zich af in het verleden, sommige verhalen in het heden en andere verhalen in de toekomst. De verhalen uit het verleden zijn de verhalen die mij het mij het meeste hoop gaven. 'De strijd om de Brent Spar' is het verhaal waar ik over praat. Dit verhaal is gedeeltelijk gebaseerd op de realiteit en laat zien dat er ook in het verleden al gevochten is om onze natuur, onze aarde te beschermen. Veel mensen denken dat het hopeloos is of nutteloos en dat wij toch niks kunnen veranderen, dat we niks kunnen beginnen tegen de grote bedrijven die ten koste van ons allemaal met hun afval doen wat ze willen. Dit verhaal liet zien dat langdurig actie voeren en de handen uit de mouwen steken wel degelijk zin kan hebben en stappen vooruit kan boeken.

De verhalen die zich in de toekomst afspelen gaven mij een enigszins wanhopig gevoel. Er komen kleine momentjes van hoop in voor, maar ik vind dat deze verhalen je vooral een spiegel voorhouden van hoe het in de toekomst zou kunnen zijn. Relaties aangaan met Robots, Robots die de wereld overnemen, totaal vliegverbod, flashen, Smog, de aarde afkoelen door ranzige stoffen de atmosfeer in te sturen.. Allemaal verhalen die je liever niet echt zou zien worden. Maar ook verhalen waarbij, zelfs als dit allemaal gebeurt, er nog altijd mensen zijn die opstaan en actie ondernemen. Die blijven vechten voor het lezen van de aarde, de dieren, maar ook voor de mensen die er nog leven.

De verhalen in het heden zijn verhalen die je nu ook vaker hoort. protestacties, sprekingen, flyeren.. Maar dan vanaf de kant die de meeste mensen van ons niet kennen. Lang niet iedereen doet natuurlijk mee aan deze acties, lang niet iedereen staat stil bij wat er om ons heen allemaal gebeurt en kapot zou kunnen gaan. Het verhaal lezen vanuit iemand die er wel mee bezig is, geeft een andere blik. Het is hoopgevend, verfrissend, confronterend en frustrerend.

Ik heb van begin tot einde genoten van deze bundel. Elk verhaal had zijn eigen charme, zijn eigen emotie. Natuurlijk was niet elk verhaal ook een favoriet en als ik moest kiezen was het voor mij toch het verhaal van Tom de Cock, omdat ik de reis van de hoofdpersoon ontzettend mooi vond. Het heftigste verhaal, raar of niet, is het verhaal over de buurtkeuken van Thijs Goverde. Deze bundel laat alle kanten van het verhaal zien. Ja, het is een beetje om je wakker te schudden, maar er is toch ook nog ruimte om je eigen mening te kunnen vormen, om je te kunnen frustreren over bepaalde keuzes of meningen van mensen. Het biedt ruimte om te denken. En zeker voor de jongeren onder ons, denk ik dat deze bundel heel mooi en interessant kan zijn. Ik ken mezelf als puber, ik was hier totaal niet mee bezig toen, maar dan nog vind ik het een mooie bundel voor de doelgroep. En.. ook voor ieder ander ander. Ik raadt hem denk ik zo'n beetje aan iedereen aan.

Voor mij was dit één van de beste boeken van het jaar, dus ik geef hem dan ook 5 sterren!

~ Live Your Life Reading

Meer recensies van Live Your Life Reading