Wat je saai noemt!

Maria 05 juli 2023
Opgepast! Dit boek is saaaaaaai! Niet openen hoor!
Of ben je toch benieuwd naar het verhaal, waar je eigenlijk niet benieuwd naar moet zijn, omdat het nog saaier is dan een stokstaartje dat net twee uur op hetzelfde stokje heeft gekauwd?
Oké, goed dan. Als je écht wilt. Ga dan maar kijken...

Met veel glitter en roze op de voorkant zal het boek in eerste instantie vooral meisjes aanspreken. Toch zit er aan de binnenkant een jongetje die het verhaal begint. Bij mijn kleindochters merkte ik dat ze na het lezen van de titel echter geneigd waren het boek weer aan de kant te leggen. Als je ze dan toch uitnodigt verder te gaan worden ze nieuwsgierig. De waarschuwing vooral niet verder te gaan, daar zit een uitdaging in.

Een jongentje waarschuwt om vooral niet verder te gaan en geeft allerlei andere mogelijkheden aan om te gaan doen. Hij nodigt de lezers daarvoor uit en zo ontstaat een leuk interactief boek. Als je dan toch door wilt gaan, moet je het zelf maar weten, maar krijg je allerlei leuke opdrachtjes waar je aan deel kunt nemen. Bv. Brullen als een gorilla, onder de grond kruipen als een worm, schudden met het boek en met je tong je neus aanraken. Benieuwd welk kind deze uitdagingen kan weerstaan. Aan het eind waarschuwt de jongen nog een keer; stop niet verder lezen, maar het boek gewoon dichtklappen. Hahaha, welk kind zou daar nu naar luisteren? Natuurlijk kijk je verder en vindt dan ook nog een mooi einde.

De pagina’s in het boek zijn voorzien van mooie, kleurrijke illustraties. Er zijn vooral pastelkleuren gebruikt, daardoor heeft het een warme uitstraling. Het boek bevat niet echt een verhaal, een jongetje nodigt de lezer uit allerlei dingen te doen, of juist niet te doen. De herhalingen van dat het saai is mogen van mij wel een beetje minder, maar ik denk dat de kinderen zeker van dit boek zullen genieten.

Steven Gielis is orthopedagoog en wil met zijn werk kinderen en gezinnen stimuleren richting een optimistische mindset. Samen met de mooie illustraties van Trui Chielens wil hij ervoor zorgen dat de voorlezer en luisteraar goedgemutst zijn voor de rest van de dag. Ik denk dat ze daar in geslaagd zijn.

Meer recensies van Maria