Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een magisch realistisch droomverhaal

Marieke Scheers 13 november 2021 Hebban Recensent
De Vlaamse auteur Raf de Bie studeerde aan de Schrijvers Academie Antwerpen. Hij debuteert met de roman Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa (2021)

Dino werkt in een restaurant en is verantwoordelijk voor de desserts. Zijn naam is niet Dino, maar de chef-kok noemt al zijn medewerkers naar Italiaanse auto’s. Als de chef Dino op een dag met gebak naar zijn studerende dochter stuurt, zet dat een serie vreemde gebeurtenissen in gang.

Dino is een dromenvanger. Hij heeft zichzelf die omschrijving gegeven, omdat hij al van jongs af aan opschrijft wie er in zijn dromen verschijnen en daarmee vangt hij zijn dromen. Hij woont in een appartement van een overleden man, waar de telefoonaansluiting nog werkt en waar regelmatig wordt gebeld voor de vorige bewoner. Het levert vreemde, maar ook mooie gesprekken op.

Na de ontmoeting met Julia, de dochter van de chef droomt Dino alleen nog maar over haar. De droom is vreemd, want hij ziet hen samen, naakt rijdend op de Vespa van de chef. Dan vertelt Julia dat ze ook van Dino heeft gedroomd, maar allang voor ze elkaar leerden kennen en ze vertelt hem ook het verhaal van de Vespa.

Het boek leest vlot, de hoofdstukken zijn niet zo lang en de schrijfwijze van De Bie is prettig en niet ingewikkeld. Enkele Vlaamse woorden en uitdrukkingen geven het verhaal een bepaalde charme. Dino (wiens echte naam we niet te weten komen) is een vriendelijk personage en tevens het ik-persoon vanuit wie het verhaal wordt verteld. Heel goed leren we hem niet kennen, hij blijft een beetje op afstand. Ook de andere personages blijven wat aan de oppervlakte, er wordt maar summiere informatie over hen gegeven. Het zijn voornamelijk de verhalen die worden verteld, de dialogen en de gebeurtenissen die het geheel interessant maken.

Waar het verhaal in het begin nog vrij normaal is, raakt het gedurende het boek verdwaald in een mist en dat mag letterlijk worden genomen. Het is een magisch realistisch droomverhaal waarin droom en realiteit verweven raken en het je als lezer meeneemt in een reis naar verloren liefdes op een mistig treinstation. De Vespa speelt een grote rol en is als een rode draad aanwezig door het hele boek. Het einde is geen standaard happy end, maar geeft ruimte voor eigen interpretatie en laat je als lezer toch met een goed gevoel achter.

Dromenvanger Dino is een bijzondere roman over liefde en verlies, over doorzetten en nooit opgeven en over het koesteren van herinneringen. Dromen en realiteit mengen zich tot een magisch realistisch droomverhaal, die de lezer na het lezen nog even vasthoudt in een droomwereld binnen een mistig treinstation.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.