Marieke Scheers Hebban Recensent

Achter de naam Ellie Dean gaat bestsellerauteur Tamara McKinley schuil. Voor de 'Veilge haven'-serie, gesitueerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft ze het fictieve Engelse kustplaatsje Cliffehaven bedacht en een pseudoniem in het leven heeft geroepen. De rode draad in deze boekenreeks is het pension Beach View, dat onder leiding staat van de doortastende Peggy Reilly. De vertaling is van Yolande Ligterink.

Een groot hart is het vierde deel en lijkt het patroon te doorbreken van een verhaal dat zich in Cliffehaven afspeelt. De setting van de eerste hoofdstukken is Londen, dat gebukt gaat onder de aanvallen van Duitse bommen. Julie Harris is wijkverpleegster en vroedvrouw en werkt voornamelijk in de armere wijken. Ze is geliefd onder collega’s en patiënten en doet haar werk goed. Ze woont bij haar ouders, samen met haar zusje Franny die ongehuwd zwanger is van Bill (maar wel met de intentie om te trouwen als hij met verlof is). Het noodlot slaat toe en Julie blijft alleen achter met de pasgeboren William.

Na deze hoofdstukken komt Cliffehaven pas weer in beeld. Het is de plek waar Eileen woont, zij is de oudere zus van Julie en de enige optie om naar toe te gaan met de baby. Helaas is Eileen een kille en verbitterde vrouw en zijn Julie en William niet welkom. Gelukkig kan ze terecht bij Peggy Reilly in Beach View, nadat ze hulp heeft geboden aan Peggy’s dochter Anne bij haar bevalling.

Beach View en haar bekende bewoners uit de vorige delen spelen weer een grote rol. Peggy, haar man Jim, schoonvader Ron, dochters Anne en Cissy en de oude mevrouw Finch zijn de vaste bewoners. Daarnaast woont Rita, die in het derde deel werd geïntroduceerd, met twee verpleegsters in het pension. Met hen kijken we als lezer mee met hun leven en werken, met schuilen voor luchtaanvallen en het moeten voorzien in onderhoud wat niet zo eenvoudig is door de rantsoeneringen. Het geeft een idee van hoe het leven was tijdens de oorlog. Mensen zijn angstig door onzekerheden en toch gaat alles gewoon door. Niets menselijks is hier vreemd, want ruzies en jaloezie blijken van alle tijden en steken ook nu de kop op.

De combinatie van een vaste kern met nieuwe personages die per boek hun opwachting maken, is een handig concept en Dean werkt dat mooi uit. De opbouw van de boeken heeft daardoor een goede basis, maar is steeds verschillend. Met de komst van Julie Harris speelt een deel zich af in een huisartsenpraktijk en met haar komt het leven van een wijkverpleegster/vroedvrouw in beeld. William en de baby van Anne zorgen voor nieuw leven, daar waar zoveel verlies wordt geleden in de oorlog.

Dean weet met haar prettige schrijfwijze de situaties meeslepend en boeiend te beschrijven. De benauwde momenten als het luchtalarm afgaat en ze naar de schuilkelder moeten, en het doorgaan met waar men mee bezig was als het gevaar geweken is geeft een realistisch beeld van hoe het toen was. Dit vierde deel heeft een paar spannende scènes, beeldend uitgewerkt, waaronder de bevalling van Anne. Het is knap gedaan, want je voelt de emoties die spelen en leeft als lezer met deze mensen mee.

Het verhaal van Julie Harris is bitterzoet. Haar zorg voor William is vol liefde, maar ze weet dat ze niet de moeder is en dat hij niet bij haar kan blijven. Die onzekerheid komt goed tot uiting in het verhaal. Het lijkt een voorspelbaar plot, maar Dean zorgt voor verrassende wendingen en dat maakt het levensecht.

Een groot hart is een mooie vierde deel van deze historische reeks 'Een veilige haven' en kan los gelezen worden van voorgaande delen. Door de vaste kern te combineren met nieuwe tijdelijke personages is elk boek weer anders en blijft het interessant en boeiend. Het laat het leven vol lief en leed zien van een klein Engels kustdorpje tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Reacties op: Het leven vol lief en leed tijdens de oorlog

94
Een groot hart - Ellie Dean
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners