Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Marieke Scheers Hebban Recensent

Julia Quinn is auteur van de historische ''Bridgerton-serie, die mede door Netflix grote bekendheid kreeg. Haar nieuwste boeken, over de familie Rokesby, spelen in de tijd voorafgaand aan die van de Bridgertons. In de 'Rokesby'-reeks staat in elk boek een van de vier zonen centraal, na George, Edward en Andrew is het nu aan Nicholas om zijn vrouw te vinden. De vertaling is van Karin Breuker.

'Vol humor, met pittige dialogen en mooie personages in een goed uitgewerkte 18e eeuwse historische setting.' - Hebbanrecensent Marieke

In Een onverstandig huwelijk is het 1791. De jongste Rokesby Nicholas, inmiddels een volwassen man, studeert voor arts in Edinburgh. Als hij het alarmerende verzoek krijgt van zijn vader uit Kent om met spoed thuis te komen voldoet hij hier snel aan, maar hij heeft geen flauw idee wat er aan de hand kan zijn. Eenmaal thuis is hij behoorlijk geschokt als hij hoort wat zijn vader van hem vraagt. Zijn oude buurmeisje Georgie Bridgerton is gecompromitteerd geraakt toen ze werd ontvoerd door een man met schulden die in haar een ideale bruid met geld zag. Ze wist te ontsnappen, maar in plaats van dat men haar prijst omdat haar dat was gelukt, is haar reputatie naar de knoppen en kijkt iedereen haar met de nek aan. De enige oplossing is dat Nicholas haar ten huwelijk vraagt. Een verstandige beslissing toch?

In deze vierde roman in de 'Rokesby'-serie zijn alle bekende elementen die in de vorige drie boeken naar voren kwamen, weer aanwezig. Een pittige jonge vrouw, die weet wat ze wel en niet wil en een sympathieke jongeman van goede komaf en met een mooie toekomst die door zijn opvoeding een echte heer is. Geen van beiden is in voor een huwelijk en zeker niet met elkaar, want gevoelens van liefde ontbreken. Dat, aangevuld met onverwachte situaties waarin deze mensen op elkaar zijn aangewezen, spitsvondige dialogen en een hoop humor, maakt het tot een herkenbaar geheel, dat door de fijne schrijfstijl van Quinn makkelijk wegleest. Net als in de vorige boeken is de setting van eind 18e eeuw weer tot in de puntjes uitgewerkt in kleding, omgeving en sociale omgang.

Maar toch lijkt na acht 'Bridgerton'-boeken en drie 'Rokesby'-verhalen de koek een beetje op. De hoofdpersonages sprankelen en er is overduidelijk magie tussen hen aanwezig, maar ze zijn niet zo goed uitgewerkt als de andere Rokesby-broers en hun vrouwen en het verhaal is niet zo verrassend als in de voorgaande boeken. Drie katten zijn toegevoegd aan het verhaal om bepaalde scènes op te leuken, maar niet alles pakt goed uit. Zo is het deel over de reis naar het noorden vrij lang en brengt het weinig nieuws. Helaas wil het laatste stuk dat speelt in Edinburgh ook niet helemaal overtuigen. Er wordt veel verwezen naar de medische opleiding van Nicholas en de leergierigheid van Georgie, waarbij de onredelijkheid van die tijd over het feit dat vrouwen niet mogen studeren en afhankelijk zijn van hun man wat beslissingen nemen betreft als een bitter randje over het verhaal hangt. De epiloog maakt een hoop goed, maar het neemt niet weg dat het einde van deze serie toch wat onbevredigend aanvoelt.

Een onverstandig huwelijk is het laatste deel van de 'Rokesby'-reeks over vier broers, echte heren, die hun vrouwen vinden en een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Hoewel dit vierde deel ietwat teleurstelt is het een prettige afsluiting van een romantische reeks, vol humor, met pittige dialogen en mooie personages in een goed uitgewerkte 18e-eeuwse historische setting.

Reacties op: Prettige afsluiting van serie, maar niet het beste deel

26
Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken