Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hoe dapper moet je zijn om als vijftienjarige jongen een fietstocht te maken? Vanaf St. Augustine in het noorden van Florida naar het eiland Key West, gelegen op het diepste zuidpuntje van de Verenigde Staten fietst Peyton Chabot vlak na de Tweede Wereldoorlog een enorme afstand langs de Atlantische Oceaan. Tijdens zo'n meerdaagse fietstocht dien je als vijftienjarige in ieder geval te beschikken over moed en doorzettingsvermogen naast een flink portie zelfstandigheid, wil je deze tocht van ruim 750 km. kunnen volbrengen. Valerie Fraser Luesse schreef haar roman De kaart naar ons eiland waarbij ze zich baseerde op het waargebeurde verhaal van generaal Patterson, die deze tocht maakte in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog op eveneens vijftienjarige leeftijd.

De hoofdpersoon in deze roman is Peyton Chabot en hij maakt, na een traumatische gebeurtenis, een fietstocht als eerbetoon aan zijn vader Marshall. Tijdens deze fietstocht overnacht hij evenals zijn vader in politiebureaus, brandweerkazernes en verder overal waar hij ook maar een plekje kan vinden, zelfs bij wildvreemde mensen. Peyton leert tijdens deze eenzame tocht zichzelf kennen en hij groeit van een vriendelijke jongen uit tot een behulpzame volwassene met een open oog voor mensen in nood. Moeilijkheden op zijn pad overwint hij bijna moeiteloos en bij allerlei misstanden zoals armoede, kinderarbeid en krokodillen in gevangenschap wordt door Peyton actie ondernomen. Al deze gebeurtenissen zorgen voor veel verrassende ontmoetingen in het boek, maar tegelijkertijd wordt het soms wat vermoeiend om de zoveelste redding te lezen. Wanneer je echter bedenkt dat de schrijfster hier een coming-of-age verhaal vertelt, raak je als lezer toch in de ban van het verhaal en word je meegezogen in de gebeurtenissen tijdens Peytons roadtrip. Een welkome afwisseling vormt het verhaal van Katy, de moeder van Peyton. Haar verhaal schept meer duidelijkheid over de persoonlijkheid van zijn vader, die als soldaat meevocht in de Tweede Wereldoorlog. Zowel Peyton als zijn vader vinden de liefde van hun leven tijdens deze fietstocht waardoor het verhaal een luchtige en ontspannen verteltrant blijft houden.

Wie op zoek is naar een heerlijk luchtige roman om deze zomer te lezen tijdens een zorgeloze vakantie , kan goed terecht bij deze roman van Valerie Luesse. De schrijfster zorgt ervoor dat je als lezer meegaat op roadtrip langs zonovergoten stranden en een blauwe oceaan, waarbij je als lezer vanzelf in een vakantiestemming komt.

Reacties op: Een fietstocht als eerbetoon

13
De kaart naar ons eiland - Valerie Fraser Luesse
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken