Advertentie

Valerie Riedesel heeft met Nevelkinderen een boek geschreven over de geschiedenis van haar familie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Haar grootvader Caesar van Hofacker was een van de initiatiefnemers (naast zijn neef Claus von Stauffenberg) van de aanslag in 1944 op Adolf Hitler.
Aan de hand van familiedocumenten zoals dagboeken en brieven hueeft zij de gebeurtenissen gereconstrueerd die het gevolg waren van de mislukte aanslag voor met name haar familie.
De wraak van Himmler strekte zich namelijk uit tot alle familieleden van de aanslagplegers waarbij volwassenen en kinderen vanaf ong. 12 jaar in gevangenissen of concentratiekampen terecht kwamen en jongere kinderen werden ondergebracht in kindertehuizen van de Nazi's met als uiteindelijke doel adoptie na heropvoeding.

Het.boek bestaat uit vier delen waarvan het grootste deel de titel Himmlers gevangene heeft en het leven van de oudste dochter Anne, haar moeder Lotte en haar broer beschrijft in de diverse gevangenissen en kampen.
Vooraf geeft de schrijfster een korte impressie van het gezinsleven van de familie von Hofacker en de voorbereidingen voor de geplande aanslag. Uiteindelijk mislukt de aanslag en wordt Caesar von Hofacker opgehangen en de familieleden in sippenhaft genomen, een collectieve wraakactie van Himmler op de gehele familie von Hofacker. De titel Nevelkinderen slaat vooral op de jongste drie kinderen uit het gezin von Hofacker, die in Bad Sachsa in een streng bewaakt kindertehuis worden opgenomen. Het wordt de kinderen streng verboden om contact te hebben met de buitenwereld en hun achternaam mag nooit meer genoemd worden. Schrijnend om te lezen is hoe het jongste dochtertje van vijf jaar de situatie ondergaat, wanneer ze in het kindertehuis ook nog eens gescheiden wordt van haar broertje en zusje.

Valetie Riedesel heeft een zakelijke stijl van schrijven waarbij ze nauwelijks emoties weergeeft en als lezer word je niet echt meegenomen in de geschiedenis van deze familie. Hoewel de gebeurtenissen voor de familie von Hofacker van gote impact zijn geweest, kun je ondanks alle ellende alleen maar concluderen dat ze er als bevoorrechte gevangenen goed vanaf zijn gekomen als je het vergelijkt met andere gevangenen in concentratiekampen.
De meerwaarde van dit boek is vooral gelegen in het feit dat "het de moed laat zien van mensen in grote nood, die binnen de zeer beperkte ruimte die ze hadden toch probeerden te doen wat in hun macht lag om te doen om het kwade te keren" een citaat van een bekende medegevangene van de familie (Bonhoeffer). Zo bezien is de familie von Hofacker een voorbeeld van moed en geloof en een inspirerend voorbeeld voor anderen. Het boek is dan ook vooral een verslag van de offers van de familie van een man , die de moed had in verzet te komen tegen Hitler.

Reacties op: Himmlers wraak

4
Nevelkinderen - Valerie Riedesel
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker