Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Tunnelkoorts en klaprozen

Marja 24 juli 2019
Tunnelkoorts is een spannend boek voor jongeren vanaf 12 jaar over de Eerste Wereldoorlog, ook wel de Grote Oorlog genoemd. In dit boek zie je de verschrikkingen van de loopgravenoorlog door de ogen van Willem. Hij is nog een kind als de oorlog uitbreekt maar wordt snel volwassen wanneer zijn ouders op hun eigen boerderij voor zijn ogen getroffen worden door een bom van het Duitse leger. Boer Eykens, zijn buurman, helpt hem met het regelen van de begrafenis van zijn ouders en zal voor het gebruik van het land en de overname van hun dieren elke maand een vast bedrag betalen aan zijn grootmoeder, die vanaf nu voor hem zal zorgen. Deze grootmoeder (moeke) wordt beschreven als een wonderlijke en zwaarmoedige vrouw waarmee Willem een moeizame relatie heeft. Hij wordt verliefd op Marieke een meisje uit het dorp en belooft met haar te trouwen na afloop van de oorlog waarna ze samen de boerderij van zijn ouders zullen voortzetten.

Op een dag ontmoet Willem zijn vroegere vriend Karel en wordt door hem meegevraagd naar het front bij Ieper om daar een aantal weken hand en spandiensten te verrichten voor het Engelse leger. Een stap waar Willem de gevolgen niet van overziet en waar hij zich jaren later nog over zal verwonderen. Na verloop van tijd besluiten ze om te gaan werken als tunneler, waarbij ze elke dag meters tunnels moeten graven in de richting van de Duitsers. Voor ze met dit werk beginnen, gaan ze eerst nog terug naar het dorp waar Willem vandaan komt. Samen met Karel en Marieke brengt hij op verzoek van zijn grootmoeder een bezoek aan de boerderij van Eykens. Tot hun verbazing vinden ze de buurman niet op de boerderij maar wel doen ze een lugubere vondst in de vorm van het opgehangen hondje van de buurman. Terug aan het front worden ze tijdens het graven aan de tunnels getroffen door een gifgasaanval en krijgt Willem de tunnelkoorts, waardoor hij wartaal uitkraamt (hier verwijst de titel van het boek naar). Ze zien soldaten om zich heen sterven als ratten en weten ook zelf nauwelijks aan de dood te ontkomen. Zijn droom aan een toekomst op een eigen boerderij samen met Marieke geeft Willem de moed om vol te houden tijdens de gruwelen van de oorlog. Mooi beschreven is de kameraadschap tussen de soldaten onderling en de toespeling op het bekende gedicht: In Flanders Fields van John McCrae over de bloeiende klaprozen in de velden rond Ieper. Het boek eindigt met: "Lang geleden in Vlaanderen, waar we niet meer waren dan klaprozen in de wind van de tijd".

André Boesberg is een bekend kinderboekenschrijver, die meerdere boeken schreef over belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. Hij is docent Nederlands op een middelbare school en dit is terug te zien in het boek. Hij weet in treffende bewoordingen zijn verhaal neer te zetten en maakt gebruik van verschillende technieken in de opbouw van het plot door o.a. gebruik te maken van verschillende verhaallijnen en het gebruik van vooruitwijzingen en flashbacks, daarnaast wordt er door Willem jaren later gereflecteerd op zijn gemaakte keuzes tijdens de oorlog. Een nadeel van deze wat ingewikkelde opbouw is dat het voor een minder geoefende lezer onoverzichtelijk wordt en je de draad kwijtraakt tijdens het lezen. Tunnelkoorts is over het geheel genomen een spannend geschreven boek en geeft veel informatie over het leven aan het front in de Eerste Wereldoorlog. Wel hadden er wat minder gebeurtenissen in het boek mogen voorkomen, daardoor had het boek aan diepgang kunnen winnen. Verder vind ik het jammer dat in het boek een aantal keren grof taalgebruik voorkomt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marja

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.