Een heerlijk spannend jeugdboek met een bijzondere hoofdpersoon.
Skip is anders dan de andere kinderen in zijn klas, en dat weet hij zelf heel goed. Zijn hoofd zit altijd vol, hij onthoudt werkelijk alles en maakt to-do lijstjes in zijn hoofd die hij afwerkt. Zoals: opstaan, tandenpoetsen, ontbijten enz. En soms heeft hij een onbedwingbare neiging om met zijn armen te wapperen. Als er iets spannends gebeurt bv.
Hij heeft één vriend: Ferry (Herrie Ferry, de snurkmachine), samen zijn ze sterk en beleven doldwaze avonturen.
Maar als Ferry vertelt dat hij over een week gaat verhuizen stort Skips leven in.. Hij moet een plan bedenken! Een plan zodat Ferry blijft! Hij kan toch niet zonder hem naar de middelbare? Dat is een ramp!
Over dat plan gaat dit boek. En over vriendschap natuurlijk! Een heerlijke fijne vriendschap die je elk kind toewenst.
Susanne Dirksen schreef een heel spannend (én ontroerend) jeugdboek. Met de nodige humor.
De hoofdstukken (fijn van lengte) hebben soms grappige titels zoals: Slootscheten, Roestwolken of Mijnvoelnes..
Het is lekker vlot en beeldend geschreven met af en toe een terugblik waardoor je Skip nog beter leert kennen. Zijn kracht, zijn angsten, zijn vindingrijkheid. Wat een boeiende hoofdpersoon. Een jongen die je in je hart sluit. Ferry is een fijne vriend die het beste in Skip (of Einstein) naar boven haalt. Het lijkt erop dat Skip de speurgenen van zijn vader (die bij de politie werkt) heeft geërfd.
Je wilt steeds nóg één hoofdstukje verder lezen..
Ik las dit boek voor aan mijn dochter die het ook een heel leuk en spannend boek vond.
De zwartwit tekeningen van Sophie Hoogenes zijn een mooie aanvulling.