Teleurstellende cosy crime

In dit eerste deel van de pastoor Clement thriller serie leren we pastoor Daniel Clement kennen met zijn moeder Audrey, zijn broer Theo en uiteraard de twee leuke teckels Cosmo en Hilda. De parochie schudt op zijn grondvesten wanneer pastoor Clement het idee oppert een wc te installeren in de kerk. Alle spraakmakende typetjes zoals Stella Harper en de tweelingzusjes Sharman en de rijke en familie de Floures laten duidelijk hun mening blijken, echter wanneer er een moord plaatsvindt in de dorpsgemeenschap lijkt die wc niet meer dan een pietluttig meningsverschil. Wanneer er nog meer moorden volgen verdwijnt de wc zelfs volledig naar de achtergrond en is het aan pastoor Clement, zijn teckels en rechercheur Vanloo om deze moordzaak snel op te lossen.

Verwachtingsvol, met de leuke kaft met de teckel en veelbelovende flaptekst, sloeg ik het boek op de eerste bladzijde open. Het begint met een uiteenzetting van alle typetjes die een dienst bijwonen. Even snel worden ze geïntroduceerd om vervolgens aan geen enkel typetje nog een woord vuil te maken. Ze zijn er gewoon. Oppervlakkig en je moet bijna zelf een lijst bijhouden met wie wie ook alweer is.
Het verhaal komt traag op gang en ik heb nog nooit meegemaakt dat ik niet goed in een boek "gezogen" wordt. Het is langdradig met alle omgeving beschrijvingen. Een geval van er wordt veel gezegd maar toch ook weer niet. Nietszeggende lange stukken.
Toch wilde ik niet opgeven want het verhaal leek mij zo leuk. Dan even word ik gegrepen wanneer het eerste lijk een feit is om vervolgens weer volledig te verdwalen in onbelangrijke beschrijvingen. Teleurstellend maar ik geef nog niet op. Met vlagen word ik slechts gegrepen door het boek en verdwijn ik even in het Engelse dorpje. Even begin ik te twijfelen of het aan mij ligt omdat ik probeer wat sneller te gaan lezen (want ik ben de meest langzame lezer ooit), kom ik daarom misschien niet goed in het boek?
Het is jammer dat er zoveel wordt beschreven en eigenlijk toch niets. Ik mist de diepgang van karakters en leer teleurstellend weinig over pastoor Clement. Ik heb geen idee hoe de man eruit ziet en weet ook zeer weinig over zijn karakter, dus aan het einde van het boek kon ik nog geen goed plaatje van hem maken in mijn hoofd. Erg jammer want ik keek zo uit naar dit boek.
De schrijfstijl van Richard Coles vond ik ook niet erg prettig. Erg lange zinnen met veel nietszeggende info. Het plot daarentegen was behoorlijk onverwacht en redelijk goed uitgewerkt. Het kwam een beetje uit het niets zonder veelte spoilen.
Ik keek uit naar een cosy crime, misschien voor mij iets te cosy met de continue beschrijvingen en weinig diepgang in de karakters. Hierom van mij maar twee sterren voor 'Moord voor de avonddienst'. Oh, en toen ik een volgend boek opensloeg bleek het niet aan mijn "proberen sneller te lezen" te liggen want door dat boek was ik gelukkig wel meteen gegrepen.

Meer recensies van Michelle van Oosterom