Liefde over generaties heen

Mitsy Leesbeesten Mitsy Leesbeesten
17 mrt 2024

Moedermelk is het verhaal van drie generaties vrouwen (grootmoeder, moeder, dochter) én van drie generaties van de Letse geschiedenis.

Het verhaal van de moeder is somber en intriest. Ze wil eigenlijk niet leven en draagt het leven als een zware last op haar schouders.
Het verhaal van de dochter is er eentje van liefde voor haar moeder, maar ook eentje van doorzetten en overleven.
Het verhaal van de grootmoeder, die niet de moeder mag zijn die ze wil zijn omdat haar dochter het niet toelaat en ze daardoor al haar liefde projecteert op haar kleindochter.

Het wordt afwisselend verteld door een naamloze moeder en haar dochter. De moeder is een vruchtbaarheidsspecialist wiens leven begint en eindigt tijdens de Sovjetperiode. Haar veelbelovende carrière is geruïneerd vanwege een voorval dat werd beschouwd als misdaad in het Sovjetregime. Ze heeft een enorme wil om niet deel te nemen aan het leven en verliest zich regelmatig in alcohol en pillen. De Letse geschiedenis en de drang naar vrijheid die niet toegestaan is, ligt hier mee aan de grondslag.

De dochter heeft moeite om de depressie van haar moeder te begrijpen en zorgt al sinds haar kindertijd voor haar. De grote verantwoordelijkheid en het veel te snel volwassen moeten worden tekent haar maar wel in de positieve zin. Ze is intelligent, empathisch en wil de hoop op de vrijheid waar haar moeder zo naar verlangt niet opgeven.
Ze trekt zich op aan de kleine momenten waarin ze haar moeder wél ziet deelnemen aan het leven en de liefde van haar grootouders draagt haar.

Melk is de bijzondere obsessie van zowel moeder als dochter. De moeder die geen borstvoeding wil geven en de dochter die er een afkeer/intolerantie van krijgt.
‘Ik wilde niet leven en ik wilde niet dat ze melk dronk van een moeder die niet wilde leven’.

Ik vond het een uitstekend en tot nadenken stemmend verhaal over vrouwen en hun leven onder de Sovjetbezetting. Helaas een noodzakelijke herinnering aan hoe het leven er uit ziet in autoritaire regimes.

Het taalgebruik is erg mooi en ondanks dat het een droef verhaal was, markeerde ik toch weer hele mooie passages.

Dit was een eerste vertaling van een Lets boek naar het Nederlands.
Mooi gedaan door Brenda Lelie.

Meer recensies van Mitsy Leesbeesten