Hartverscheurend debuut
Soms zijn er boeken die aandacht verdienen. ‘Zolang de citroenbomen bloeien’ is zo’n boek.
Niet alleen de aandacht van de doelgroep voor wie het bestemd is, in dit geval Young Adults, maar van iedereen.
Het is fictie en het is er helaas geen…
Ik las het grootste deel van het boek in een waas van tranen. Het is een hartverscheurend verhaal over oorlog, onmacht en tragedie maar ook eentje van hoop en liefde.
Een noodzakelijk verhaal dat je onmogelijk kan en mag vergeten.
Salama, een 18-jarige farmacie-studente komt tijdens de revolutie van 2011 noodgedwongen als vrijwilliger terecht in het plaatselijke ziekenhuis van Homs. Daar werkt ze als arts, want doordat het regeringsleger opzettelijk artsen als doelwit koos, werden die even zeldzaam als het geluid van mensen die lachen. Salama’s moeder is omgekomen bij een bombardement, haar vader en broer zijn opgepakt tijdens de protesten en ze weet niet of ze nog leven.
De enige reden waarom ze elke dag haar plichten vervult is de belofte die ze aan haar broer heeft gedaan namelijk om zijn vrouw Layla veilig te houden. Elke dag wordt Salama omringd door de dood en haar toekomstplannen zien er plots heel anders uit maar toch denkt ze vaak aan haar ‘misschienleven’. Ze wordt verscheurd door de keuze die ze moet maken om te blijven of te vertrekken. Khawf, een gewetenloze hallucinatie, zorgt ervoor dat Salama de belofte aan haar broer nakomt. Haar toekomst is grijs tot Kenan op het toneel verschijnt en haar leven weer kleur geeft.
Zoulfa Katouh beschrijft op een meeslepende wijze de gruwelen van de opstand en de gevolgen ervan. Dit conflict is nog steeds niet ten einde dus daarom moet dit boek in de aandacht blijven, mensen bewust maken van de gruwel en onmacht die er nog steeds heerst. Het boek is een ode aan Syrië en zijn bevolking en aan iedereen die zijn leven verloren heeft in de strijd voor vrijheid.
Ik ben blij dat ik deel uitmaak van de citroenbomen-familie. Ondanks het verdriet dat het bracht heeft het me veel inzichten gegeven en Zoulfa’s woorden hebben indruk gemaakt.
Het is relevant in het licht van de vele internationale conflicten die momenteel gaande zijn.
Dit boek won ‘Het beste boek voor jongeren 2023’ en dat snap ik volkomen!
Het boek dat ik las kwam met een extra hoofdstuk en wat had ik graag gehad dat het wat langer was. Ik wil namelijk dolgraag weten hoe het verder gaat met Salama en Kenan…
Trigger waarschuwing: oorlog, geweld, moord, marteling, PTSS, rouw, hongersnood, seksueel misbruik.