Geraakt door ‘De aanraking’

Mitsy Leesbeesten 26 november 2025
Een vrouw krijgt op het sterfbed van haar man te horen dat ze niet de enige vrouw in zijn leven was. Hij wil niet sterven met een leugen, en dus overvalt hij haar in de laatste minuten van zijn leven met dit nieuws. Ze blijft achter als een vrouw die haar man nooit écht gekend heeft en draagt dit geheim nu ongewild met zich mee.

Je krijgt een inkijk in het verleden van hun gezin.  Een leven waar de vrouw zich wegcijfert, uit liefde voor haar man, haar kinderen, haar gezin.

Na de dood van haar man woont ze samen met haar aan heroïne verslaafde zoon Robin, die na een verblijf in een afkickkliniek terug een plek zoekt thuis en in de maatschappij. De oudere tweeling is al lang het huis uit en ze wonen en werken beiden in het buitenland.

Het contact tussen Robin en zijn moeder is aanvankelijk afstandelijk; het vertrouwen is ver zoek, maar door de liefde van zijn moeder komen ze nader tot elkaar.
Zonder oordelen, zonder verwijten, tolereert en accepteert zijn moeder hem om wie hij is.

Het resulteert in een openheid in hun relatie die alle opgetrokken muren sloopt. Er wordt gesproken en geluisterd. Geheimen en gevoelens worden gedeeld.
Dat wat nooit aan de oppervlakte kwam, komt naar boven in zijn meest kwetsbare vorm. Het getuigt van een onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar kind, maar ook omgekeerd.

Over hoe je je een leven lang niet gezien kunt voelen, ondanks dat er toch heel veel liefde om je heen is.

Over (té veel) geven, loslaten en aanvaarden wat het leven je te bieden heeft…

Ik werd een beetje stil van ‘De aanraking’, las het nagenoeg in één ruk uit en het emotioneerde me.

Er is veel zorg besteed aan de opmaak van dit boek, met witruimte en delicate illustraties om rustpunten te creëren in het verhaal. Een perfecte titel, met embossing in lichte dieptedruk op de kaft, fijn om aan te raken.

Wat mij betreft een aanrader maar oordeel vooral zelf. Een uitstekend boek voor mensen die houden van verhalen die het hart beroeren.
Dit boek zal door mij zeker aanbevolen worden in de boekhandel (en daarbuiten).

Meer recensies van Mitsy Leesbeesten