Sterke vrouw
Maria Van Aelst wordt als jong meisje samen met een aantal andere Nederlandse meisjes op een boot gezet voor een maandenlange reis naar Nederlands Indië waar ze als sappige peertjes (fokmeisjes) voor de plaatselijke Nederlandse Heren moeten opdraven. Als ze geluk hebben kunnen ze een fijn leven hebben anders jammer maar helaas. Maria komt echter goed terecht want ze heeft zichzelf tijdens de overtocht beloofd om de beste uit te kiezen. Op deze manier kiest zij een brave man met iet of wat aanzien in Batavia, Ze leert zich aan te passen aan het leven daar maar dan sterft haar man. Na een rouwperiode van 4 maanden hertrouwt ze en ze stijgt op die manier op de maatschappelijke ladder. Ze interesseert zich voor veel dingen op het eiland, zowel liefdadigheid alsook handel wat heel ongebruikelijk was voor een vrouw in die tijd (17e eeuw). Ze geraakt in haar tweede huwelijk zwanger maar ze verliest dit kind doordat ze brutaal wordt verkracht door haar echtgenoot. Korte tijd later sterft ook haar tweede echtgenoot en dan trouwt ze met één van de machtigste mannen van Batavia zodoende wordt ze ook de Koningin van Batavia. Er zijn heel wat tegenslagen en strubbelingen in haar leven maar door vastberadenheid een moed en inzicht wordt ze een vrouw met aanzien. Ze keert later nog terug naar Nederland en daar trouwt ze nog een vierde keer. Of ze ooit echt gelukkig was laat ik in het midden maar ze heeft wel bewezen dat er voor een moedige vrouw sowieso een plaats is in een mannenbastion.