De Apollomoorden
Als kind had ik een zekere fascinatie voor alles wat met planeten en ruimtevaart te maken heeft. Dat is nadien wat op de achtergrond geraakt, maar ik wist meteen dat ik deze thriller moest lezen toen ik 'm voorbij zag komen.
Naast een prachtige cover heeft De Apollomoorden ook een flaptekst die intrigeert. Maar zoals dat met het merendeel van mijn boeken gaat, bleef hij na aankoop een hele tijd ongelezen in de kast staan. Natuurlijk geheel onterecht, want ik vond dit een enorm interessante thriller.
Het boek speelt zich af in 1973, maar de proloog neemt ons voor een paar pagina's enkele jaren mee terug in de tijd. Kaz verliest zijn oog tijdens een vlucht met een F-4. Vijf jaar later zien we dat hij verschillende carrièremogelijkheden moest opgeven, maar dankzij onderzoeksprojecten tijdens zijn revalidatie wel werd ingezet bij de NSA en CIA.
De inlichtingendienst ontdekt een geheim Sovjet-ruimtestation. Daarom beslist men dat Apollo 18 een volledig militaire ruimtevlucht wordt in plaats van een wetenschappelijke missie. Kaz vertrekt hiervoor als verbindingsofficier naar Houston.
Het blijft echter niet bij deze verhaallijn. We volgen onder meer de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie en leren ook een priester in Oost-Berlijn kennen die zoekt naar zijn broer. Wat er in de Sovjet-Unie gebeurt, is uiteraard gelinkt aan de belangrijkste verhaallijn. Het is dan ook boeiend om aan beide kanten de ontwikkelingen te volgen, zeker wanneer je verder in het verhaal zit en de spanning toeneemt.
Het boek is geschreven door een astronaut. Hadfield is als ervaringsdeskundige de aangewezen persoon om je onder te dompelen in de wereld van de ruimtevaart. Dit boek geeft een goed beeld van hoe een missie verloopt en hoeveel voorbereiding er aan te pas komt. Hier en daar komt er wat vakjargon aan bod, maar dat wordt telkens goed uitgelegd.
Het verhaal speelt zich af in een unieke setting. De Apollomoorden is een dikke thriller, maar voelt tijdens het lezen niet zo aan. Het verhaal wordt rustig, maar voldoende boeiend opgebouwd. Tijdens een training komt een van de bemanningsleden om het leven, waarna er sprake is van sabotage. Dat maakte mij erg nieuwsgierig naar wat er tijdens de missie zou gebeuren.
Kort na de geslaagde lancering ondervindt men problemen met de communicatie-apparatuur. Het toont aan hoe delicaat zo'n missie is. Eenmaal de astronauten aan Amerikaanse zijde in contact komen met het Sovjet-ruimtestation, komt het verhaal helemaal op gang en kon ik het boek niet meer wegleggen.
Tijdens het lezen merkte ik enkele kleine spelfouten op, maar het verhaal zelf kende voor mij geen minpunten. Wie van een unieke thriller houdt, heeft met De Apollomoorden het juiste boek in handen.