Duister geheim

Our Library Belgium 21 oktober 2025
De wereld van bendes, geweld en drugs vormt de rode draad doorheen dit boek. We leren drie personages kennen die hier elk op een andere manier mee in aanraking komen.

Als eerste volgen we Billie. Momenteel werkt ze undercover als leerkracht. Voor haar podcast onderzoekt ze de gruwelijke moord op de zeventienjarige Leo. Als tweede komt Denise in beeld. Zij is een van de leerlingen van Billie. Je merkt al snel dat zij ook een link heeft met het drugsmilieu. Het derde personage is Klara, vriendin van Billie en werkzaam als politieagente.

Het duurde een aantal pagina's vooraleer ik echt in het verhaal kwam, maar na enkele hoofdstukken wilde ik het liefst aan een stuk door lezen. Dat kwam mede doordat er heel snel wat gebeurt in het verhaal.

Klara wordt opgeroepen om haar collega's te assisteren. Dan blijkt dat ze in de val zijn gelokt door een bende jongeren. Deze interventie eist een hoge tol: haar collega en goede vriend overlijdt ter plaatse. Dat is voor Klara echter niet de enige link met het milieu.

De undercoveractie van Billie levert in eerste instantie weinig op, maar dat verandert stilaan. Net zoals de andere personages raakt Billie op haar eigen manier steeds meer betrokken en komt het escalerend geweld voor iedereen dichterbij. Behalve Leo volgen er nog slachtoffers.

Het zijn niet enkel de gebeurtenissen die het verhaal zo boeiend maken. Ook de onderhuidse spanning draagt hieraan bij. Dat gebeurt onder meer door de manier waarop de personages worstelen met een aantal dilemma's, hoe ze tot het besef komen dat hun acties verwoestende gevolgen kunnen hebben en de (door bijvoorbeeld chantage) toenemende dreiging.

Velen van jullie weten het wel: actuele thema's in een thriller zijn voor mij absoluut geen must. Dat is onder meer zo omdat ik vind dat ze meestal geen meerwaarde bieden. Wanneer zo'n maatschappelijk relevant thema essentieel is voor het verhaal en dus met reden gebruikt wordt, vind ik dat prima. Dat was in Duister geheim het geval.

Het duo heeft dit verhaal met de nodige diepgang en spanning gebracht. Voor mij was dit boek nog beter dan Stille woede. Er vallen heel wat verbanden te leggen waardoor veel gebeurtenissen en personages nauw verbonden zijn. Het boek valt ook perfect los te lezen en dat is altijd een pluspunt.

Dankjewel aan VBK Belgiƫ en Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar!

Meer recensies van Our Library Belgium

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.