Harris zeer wisselvallig
Na lezing van dit boek kan ik geen andere conclusie trekken dan dat de kwaliteit van de boeken van de auteur Robert Harris sterk uiteenloopt. Na De Officier (over de Dreyfus-affaire) en de Cicero-trilogie was ik een grote fan geworden. Ook van Archangel (over de dood van Stalin) en Pompeii (uitbarsting Vesuvius) genoot ik zeer.
Ronduit een slecht boek met een belachelijk einde was Conclaaf (over het Vaticaan) en zeer matig waren de Angst-index (over het gevaar van computeralgoritmes) en München 1938 (over het verdrag tussen Hitler en Chamberlain).
Enigma gaat over codebrekers in het onaanzienlijke dorpje Bletchley die erin slagen de geheime code van de Duitse Kriegsmarine te breken. Daardoor wisten de Engelsen precies waar de Duitse U-boten waren die het gemunt hadden op de konvooien van vrachtschepen uit Amerika die Engeland moesten bevoorraden met voedsel en vooral wapens.
Voor dit boek heb ik de biografie over Churchill gelezen en daarin wordt geconstateerd dat dit supergeheime project uiteindelijk misschien wel doorslaggevend is geweest voor het verslaan van de Duitsers. Grote man achter het kraken van de code was Alan Turing, die door de Engelsen schandelijk is behandeld om dat hij homo was. In 1952 werd hij zelfs gearresteerd en twee jaar later pleegde de briljante geleerde zelfmoord. Pas in 1967 werd homoseksualiteit in Engeland legaal en ook pas onlangs heeft de Queen postuum haar excuses aangeboden aan o.a. Turing.
Hij komt in het boek overigens zijdelings voorbij. Harris heeft het Bletchley-parkproject gebruikt om zijn fictieve verhaal aan op te hangen. Dat heeft hij echter op een enorm saaie manier gedaan. Het boek is bijna niet om door te komen, ook al omdat de beschrijvingen van het codebreken voor mij je reinste abracadabra waren. Misschien dat een wiskundige of een cryptograaf er chocola van kunnen maken, maar voor een leek is het onbegrijpelijk.
Jammer want het onderwerp is en blijft fantastisch en dan hebben we het nog niet eens over de historische impact.