Een inkijk in Tibet
Tibet dat in dit boek tevoorschijn komt is niet dat sprookjesachtige land op het dak van de wereld. Het is een land dat door China meer dan 75 jaar bezet is en waar een regiem van onderdrukking heerst dat zijn weerga niet kent. Het wordt door de VN het land genoemd met de minste mensenrechten ter wereld.
Alleen al om die reden is het interessant en van belang om dit boek van Pattison te lezen. Aan de hand van het speurwerk van inspecteur Shan -die zelf ook gevangen zit in een werkkamp- wordt Tibet dichterbij gebracht, inclusief de vroegere feodale wereld en kloostermaatschappij, die inmiddels zo goed als verdwenen is. Pattison toont zich een expert , terwijl hij er, voor zover ik weet, nooit geweest is. Deze lezer echter wel. Vandaar.