Verleden stapt in het heden
Op de cover springen de letters van de titel je tegemoet. Jammer want het tafereel erachter is erg indrukwekkend. Wie loopt daar op het besneeuwde pad in de bossen?
Het is de start van een prachtig vervolg op deel 1 uit de serie Zwart ijs: ‘Ik zie je’. Aan te raden is om dit deel eerst te lezen om zo de rode draad in deze serie goed te kunnen volgen.
We volgen in dit boek 2 verhaallijnen. De eerste is het verhaal van Trausti die in zijn studententijd een groep vrienden: Gugga, Ragga, Ari, Leifur, Güdbjört en Sigga had, die nu jaren later naar een begrafenis van een van hun gaat. Dit verhaal volgen we vanaf dag 1. Het tweede is het verhaal van Indunn; een patholoog anatoom die we kennen vanuit deel 1 en in dit verhaal volgen vanaf dag 5 van het verhaal van Trausti. Indunn werkt samen Karólina en Tyr; beide politieagenten uit deel 1.
De hoofdpersonages krijgen voldoende diepgang en de overige personages leer je summier kennen.
De hoofdstukken worden allen aangeduid met dagen. Hierdoor moet je goed opletten op welke dag je in het verhaal zit aangezien de verhalen van Trausti en Indunn om en om neergezet zijn en ze in verschillende tijdspanne qua dagen worden uitgewerkt. Hierdoor is het wel een verrassend boek geworden waarin je stukjes van de toekomst ziet die daarna worden uitgewerkt in de eerdere dagen. Als lezer wil je hierdoor doorlezen om te weten hoe het in elkaar zit.
Yrsa weet met haar beeldende manier van schrijven de lezer in het verhaal te trekken en vast te houden. Door de gedetailleerde beschrijving van alles incl. van alle moorden is het een ware thriller die regelmatig een hoofdstuk heeft met een kleine cliffhanger. Het is niet dat er constant spanning in het verhaal is, wel zijn er diverse plotwendingen die je steeds op het verkeerde been zetten. En het slot zit verrassend goed uitgewerkt in elkaar.