Een gedetailleerd verhaal over de oorlog in Warschau

Sannbooks 28 januari 2022
In Antonina’s dierentuin heeft Diane Ackerman op basis van archieven en dagboeken het verhaal van Antonina Zabiński, haar man en de rest van de mensen die ze gedurende hun leven tegenkomen opgeschreven. Zo heeft Ackerman zo goed mogelijk dit waargebeurde verhaal gereconstrueerd. Dit zorgt ervoor dat Antonina’s dierentuin een uniek oorlogsverhaal is over de dierentuin van de Zabiński en het leven in Warschau gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Diane Ackerman (1948) heeft verschillende fictie- en non-fictie geschreven, waarvoor ze meerdere malen prijzen heeft gewonnen. Een andere bekende bestseller van haar is Reis door het rijk der zinnen. Ze woont en werkt in New York.

Antonina’s dierentuin geeft een helder beeld over het leven in Warschau, Polen. Het is heel uitgebreid verteld en geeft veel extra informatie en beschrijvingen. Zo weet je alles over de oorlog, Warschau en ook over de bewoners die in de villa van de Zabiński’s onderduiken en daar leven. Het valt daarbij ook zeker op dat de bewoners komen en gaan; ze kunnen niet altijd lang op dezelfde plek blijven.

Met name sommige stukken zijn zeer gedetailleerd. Bijvoorbeeld over de keververzameling die in de villa van de Zabiński’s is achtergelaten en die ze goed proberen te bewaren. Dan leer je meer over de kevers en bijvoorbeeld zelfs waar sommige kevers vandaan komen. Dit kan soms wat saai en onnodig overkomen, ondanks dat het wel interessant is om te lezen waarom iemand wat bewaart en waarom iets van waarde kan zijn. Voor mij waren de delen over bijvoorbeeld de dierenvrienden van Rys en hoe het eraan toe ging in de villa interessanter om te lezen. Daar zit meer actie in en die delen vond ik levendiger geschreven dan de zware informatieve stukken die ver weg stonden van Antonina en de dierentuin.

Als lezer moet je daarom geen verhaal verwachten over de dierentuin van Antonina en haar man. De dierentuin en haar dieren spelen een minder duidelijke rol dan de villa, waar veel mensen in onderduiken. Daarin kan de titel wat verwarrend zijn. Dit boek gaat met name over Antonina, haar huis en de oorlog in Warschau. Dieren spelen natuurlijk een belangrijke rol in haar leven, maar de nadruk ligt op de band die Antonina heeft met de mensen in haar huis en hoe ze daar mee om gaat. Verder is dit boek afstandelijk en beschrijvend geschreven. Het leest daarom ook als een waargebeurd oorlogsverhaal, en niet als een roman.

Antonina’s dierentuin was niet het boek dat ik verwachtte. Ik miste iets over de band die Antonina met haar dieren had en hoopte wat meer te lezen over de dierentuin. Desondanks is dit verhaal zeker de moeite waard, want het vertelt wel een interessant waargebeurd verhaal.

Meer recensies van Sannbooks