Het belangrijkste Black Lives Matter-jeugdboek van dit moment!

Sannbooks 21 november 2020
Na het omslaan van cover trekken de vele quotes meteen de aandacht. Eén daarvan is: ‘Dit eerst Black Lives Matter-jeugdboek is zo goed als onmisbaar’ van NRC Handelsblad, waardoor mijn verwachtingen vanaf het begin hooggespannen waren. Na het lezen van het boek heeft de auteur Angie Thomas deze verwachtingen zeker waar gemaakt!

Angie Thomas heeft een Bachelor of Fine Arts in Creatief Schrijven van de Belhaven University en heeft haar debuut gemaakt met The hate u give. Thomas heeft een zeer fijne schrijfstijl, want ik ben echt door dit boek heen gevlogen. Het is knap hoe zij dit zeer beladen onderwerp in een Young Adult boek centraal stelt. Thomas zorgt er hierbij ook nog eens voor om de serieuze delen af te wisselen met Young Adult scenes over het tienerleven. Het blijft daarnaast ook nog spannend tot op de laatste pagina.

In het begin moest ik nog even wennen aan het verhaal. Het voelde een beetje nep, omdat het gebruik van bepaalde straattaalwoorden voor mij te nadrukkelijk naar voren kwam. Na het eerste hoofdstuk had ik het idee dat dit bijna niet meer voorkwam. Vervolgens vind het incident met het doodschieten van Khalil plaats. Dit komt heftig over. Je leeft helemaal mee met Starr, wat er ook voor zorgt dat het voelt alsof je het zelf van dichtbij meemaakt. Het verhaal dat volgt geeft alle aspecten weer: de angst, de onrechtvaardigheid en het racisme. Thomas weet hierbij heel goed uit te leggen hoe witte agenten bevoordeeld worden in Amerika en dat het systeem moet veranderen.

Ik merk dat ik me soms moeilijk kan inleven met racisme en de BLM-beweging, maar door dit boek heeft Thomas ervoor gezorgd dat ik mee kon kijken in het hoofd van Starr. Hierdoor leken alle stukjes op zijn plaats te vallen en kon ik het voor het eerst echt goed begrijpen. Thomas laat de lezer goed ervaren hoe het voelt om ongelijk behandeld te worden.

Kortom, dit boek verdient veel aandacht en zeker nu. Het actuele onderwerp maakt voor iedereen begrijpelijk waarom de Black Lives Matter-beweging nog steeds belangrijk is en niet vergeten moet worden.

Meer recensies van Sannbooks