Botsing van verschillende werelden
“Die nacht zag ik haar” is mijn kennismaking geweest met de Sloveense schrijver Drago Jančar.
“Die nacht zag ik haar” is een gefragmenteerd verhaal van vijf personages die voor korte of langere tijd contact hadden met Veronika. Doordat deze vijf personages allemaal hun eigen ervaringen hebben met haar wordt, naarmate het verhaal vordert, steeds iets meer van de puzzel opgelost en weet de lezer na het dichtslaan van het boek hoe het Veronika in de oorlog is vergaan. De lezer wordt in dit verhaal meegenomen naar het Slovenië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een tijd en plaats waar veel verschillende werelden met elkaar in botsing kwamen.
“Die nacht zag ik haar” gaat over liefde, loyaliteit, strijd en over de wreedheid van oorlog. Het gaat over wat je gedaan hebt, maar óók wat je juist niet gedaan hebt.
“Daarom word ik ’s nachts nog vaak wakker. Een mens wordt niet alleen achtervolgd door de dingen die hij heeft gedaan, maar ook door wat hij niet gedaan heeft. En niet eens heeft geprobeerd.” (citaat)
Jančar schrijft vloeiend en door de manier waarop hij het verhaal vorm heeft gegeven had het verhaal mij vanaf de eerste zin te pakken. Ik zie dat er meer werk van Jančar is vertaald naar het Nederlands, dus verheug mij op zijn volgende boek.
“Het was een tijd waarin de dood onverwacht toesloeg en mensen uit het leven wegrukte en meteen weer op de loer lag om zijn volgende slachtoffers te maken.” (citaat)