De gevolgen van de Israëlisch-Libanese oorlog

Sanne Sanne
17 mrt 2020

De Duitse schrijver Stephan Abarbanell heeft met “Het licht van die dagen” een levendig en spannend verhaal geschreven.
De hoofdpersoon is Robert Landauer die in Berlijn woont. Bij toeval kruist Fouad Tamimi zijn pad die hem om een gunst vraagt. Landauer en Tamimi hebben elkaar eerder ontmoet, lang geleden in 1982 tijdens militaire conflicten op de Israëlisch-Libanese grens. Tamimi woonde toen in Libanon, Landauer werkte als jonge arts in een kibboets in Israël.
In 2015 wonen beide mannen in Berlijn en vraagt Tamimi of Landauer voor hem op zoek wil gaan naar een verloren liefde tijdens deze Israëlisch-Libanese oorlog.
Landauer bezoekt Libanon en Israël op zoek naar antwoorden die hem dichter bij de verloren liefde van Tamimi zullen brengen. Hij wordt hierbij geholpen door een Nederlandse journalist, maar ook meerdere keren flink tegengewerkt. Waarom Landauer wordt tegengewerkt wordt pas duidelijk als het verhaal vordert. Er wordt steeds iets meer onthuld van het werkelijke verhaal waardoor het lijkt of je de zoektocht met Landauer meemaakt. Terwijl Landauer in de liefdesgeschiedenis van Tamimi duikt, komen ook zijn eigen herinneringen aan zijn tijd als arts in de kibboets steeds meer boven.

“De dingen zoeken zelf hun plek op de tijdbalk van het leven, en daarvandaan roepen ze je. Je weet nooit wanneer of hoe hard.” (citaat)

Dankzij de herinneringen van Landauer en Tamimi naar de periode rond 1982 in Libanon en Israël heeft Abarbanell op een integere manier de beide gezichtspunten van de militaire conflicten proberen duidelijk te maken. Dat de gevolgen van deze Israëlisch-Libanese oorlog nog altijd zijn sporen nalaat in zowel herinneringen als politiek is goed beschreven.
Abarbanell schrijft heel beeldend, zowel personen als landschap worden gedetailleerd neergezet. Ik kon mij op die manier goed een voorstelling maken van de straten of het landschap waar Landauer liep. Ondanks dat Libanon niet direct een vakantieland is, heeft het land, net als Israël, dankzij dit verhaal mijn nieuwsgierigheid wel verder vergroot.
Ik heb dit boek met veel plezier gelezen.

Meer recensies van Sanne