Aangenaam kabbelend
Het boekje “Wilde rozen en andere verhalen” van Konstantin Paustovski is een onderdeel van de reeks “De Kleine Russische Bibliotheek” dat ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van Uitgeverij Van Oorschot is verschenen.
Het boekje bevat vijf niet eerder verschenen verhalen van Konstantin Paustovski die schitterend zijn vertaald door Wim Hartog. Het vroegste verhaal is verschenen in 1924, het laatste in 1964.
Er is een verhaal over man die etiketten etst en vertelt over zijn gestrande dromen, een verhaal over Franse astronomen die werken in een Frans observatorium op Spaanse grond (Pyreneeën) waar een burgeroorlog woedt en een oorkaan voorbij raast, een verhaal van majoor Koezmin die in Navoloki persoonlijk een brief moet afgeven namens officier Basjilov aan Olga Andrejevna, een verhaal van Masja Klimova die met de boot reist naar Kamysjin en onderweg vriendschap sluit met een acteur en een piloot en tot slot een verhaal waarin de schoonheid van de natuur van een Russisich oord Iljinskikolk en de steppen bij Voronezj.
“’Het is maar een simpele waarheid, namelijk dat elke dag van het leven wel iets goeds brengt. En soms zelfs poëtisch. En als u, zoals u zich verwaardigde uit te drukken, de dingen in uw leven op een rijtje zet, dan moet u daarmee onwillekeurig vooral aan de poëtische en zinvolle inhoud ervan denken. Dat is prachtig! En wonderlijk! Alles rond ons is vol poëzie. Gaat u daarnaar op zoek. Dat is wat ik, oude man, u meegeef voor alle eeuwigheid. Geen tegenwerpingen, punt uit .’” (citaat)
Het zijn vijf verschillende verhalen maar de beschrijvingen van de natuur en zee blijven hetzelfde. De manier waarop Paustovski dit doet herken ik uit “Verhaal van een leven”. Bij zijn beschrijvingen ruik en zie je de natuur of zee en proef en voel je het zout en de korrels zand op je lippen. De verhalen kabbelen heel aangenaam en voor mij was het weer even genieten van zijn mooie proza.
“Je kan je leven lang op hetzelfde stukje grond blijven en toch buitengewoon veel hebben gezien. Alles hangt af van je weetgierigheid en de scherpte van je blik.” (citaat)