Nadruk op de dodentochten.
Mijn Terugkeer Naar Frankrijk is de tweede graphic novel, in een reeks van drie, van de hand van Jacques Tardi. Waar de eerste novel over René gaat die opgesloten zit in een krijgskamp, bevat dit tweede boek het verhaal over zijn dodentocht en de terugkeer naar het vaderland eens de bevrijding compleet was.
Dit boek gaat verder waar het vorige stopte. René vertrekt vanuit de stalag, samen met alle andere gevangenen, omdat de bewakers hopen zo uit de handen van het bevrijdingsleger te blijven. René beschrijft zijn tocht met alle ontberingen en verliezen tot in detail besproken. Na de bevrijding komt zijn terugkeer naar Frankrijk, waar hij moet proberen om zijn plaats in het gezinsleven terug op te nemen.
De scenes zijn terug zeer mooi weergegeven en Jacques Tardi blijft zelf aanwezig in het verhaal. Hij blijft de dialoog aangaan met zijn vader en werpt nu en dan zijn eigen kennis naar voren.
De teksten bevatten terug een gedetailleerde versie van de feiten. Niets wordt uit de weg gegaan. De verliezen onderweg, de stijgende hardvochtigheid van de bewakers, maar er wordt ook melding gemaakt van wreedheden door het bevrijdingsleger.
Er wordt op zeer heldere wijze gezorgd dat wij als lezer goed vatten dat men na een krijgskamp en dodentocht niet simpelweg terug het gewone leven kan opnemen. Jacques verteld ons hoe zijn vader veranderd was ten opzichte van voor de oorlog.
Na het einde van dit verhaal worden we nog beloond met een reisverslag in tekst. Jacques Tardi heeft samen met zijn vrouw, en een bevriend koppel, geprobeerd om de reis van zijn vader na te bootsen. Hiervoor gebruikte hij de kaart die René bijhield tijdens zijn ‘reis’ naar het krijgskamp en tijdens zijn thuisrit.
Conclusie
Terug een mooi naslagwerk over hoe het er echt aan toe ging tijdens de dodentochten en hoe het bevrijdingsleger te werk ging.