Advertentie

Het boek bevat 251 pagina’s. Geen dik boek dus. De omslag heeft een bijzondere uitstraling. Als een oud notitieboek. Na het lezen begreep ik de omslag. Mooi gekozen!
De inhoud is verdeeld in 2 delen. Begin en Eind. (Geboorte en Sterfdag). Deze zijn weer opgebouwd uit korte hoofdstukken, die als titel de ik-figuur van dat hoofdstuk hebben. In totaal 6 personages. Waarbij Naomi de verbinding is tot de andere personages. Uit haar leven worden een paar gebeurtenissen uitgediept. Haar jeugd, verliefdheid, geboorte van haar kind en 3 jaar na deze geboorte.
Vanaf de eerste pagina weet de auteur de lezer te triggeren om door te lezen. Alleen de eerste zin al…”Naomi is van na de brand. Van haar bestaat alles nog.”
Dat roept direct vraagtekens op Wie waren er bij betrokken en wat is er precies gebeurd? Je wordt enige tijd in onzekerheid gelaten wat de brand allemaal aangericht heeft.
Stukje bij beetje kom je dit te weten. Welke emoties het teweeggebracht heeft en nog steeds veroorzaakt, wordt op een ingrijpende wijze verteld. De wisselingen tussen de personages lopen vloeiend in elkaar over en zijn ook heel doordacht. Dezelfde gebeurtenis wordt vanuit meerdere personages beschreven. Dat zorgt er voor dat de emoties van ieder van hen duidelijk voelbaar zijn. Op meerdere momenten schieten de tranen in mijn ogen. Iets wat mij tijdens het lezen van een boek niet vaak overkomt.
De auteur weet de geboortedag en de sterfdag die in dit boek de hoogtepunten/dieptepunten zijn op een bijzonder indrukwekkende wijze te beschrijven. Je voelt je aanwezig bij het gebeuren. Nauwkeurig omschreven indrukken tot in geur en kleur aan toe. Niet te veel, wel heel gedoseerd. Maar zodanig dat je het voor je kunt zien. Gedurfd, maar toch ook weer mooi. Het grote aantal thema’s wat in Branduren aanwezig is stemt tot nadenken. Wellicht ook een boek wat zeer geschikt is voor een leesclub.
Heel indringend was ook het slot van Branduren. De slotzin had zomaar op pagina 248 kunnen staan. Het wekt de indruk dat de laatste pagina’s later toegevoegd zouden kunnen zijn.
Na het lezen van het boek kon ik maar op een manier reageren. Een diepe zucht…..pfoe wat een indrukwekkend boek. Nu proberen Naomi weer uit mijn gedachten te krijgen voordat een nieuw boek mijn aandacht weet te krijgen.
Van Baars raakt de gevoelige snaren van emoties.
De volle 5 sterren voor mij.


Voor de Club van Echte lezers van uitgeverij Atlas Contact mocht ik Branduren van de auteur Cobi van Baars lezen nog voordat het in de winkel lag in ruil voor een recensie. Dit heeft trouwens geen invloed op mijn recensie. Waarvoor hartelijk dank.

Reacties op: Van Baars raakt de gevoelige snaren van emoties.

23
Branduren - Cobi van Baars
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners