Angst en stress onder ogen zien
Het boek gaat over angststoornissen en stress waardoor je niet meer normaal kan functioneren. Het wordt neergezet als een zelfhulpboek, maar in de eerste plaats ook een hulp geweest voor de auteur om alles op een rijtje te zetten en zijn hele project neer te pennen om alles in het juiste perspectief te zien. En daar is absoluut niets mis mee. In het Nederlands zou het wel aangenamer gelezen hebben, omdat de vertaling van dergelijke onderwerpen niet evident is en niet altijd vlekkeloos verloopt.
De tips en tricks en de therapieën die de auteur neerzet en die hem geholpen hebben, is een mooi duwtje in de rug om anderen aan te sporen om hulp te zoeken en hun eigen weg naar rust en evenwicht te vinden. Helaas is er in zulke gevallen geen eensluidend antwoord of oplossing en is elke situatie anders. Dit boek geeft je wel ideeën en suggesties hoe er mee om te gaan en hoe je kan handelen of welke stappen je kan ondernemen om uit de vicieuze cirkel te komen, maar ik vrees dat eenieder eerst zelf een moeilijk proces van vallen en opstaan zal moeten doorlopen.
De meeste onderwerpen die aan bod komen, zijn algemene raadgevingen en voor mensen die geen angsten hebben, klinkt het ook heel logisch en voor de hand liggend. Het is een boek die mensen kan helpen die in de beginfase van een dergelijke situatie zitten, maar helaas moet de persoon daarvoor eerst zelf onder ogen zien dat hij of zij met een probleem zit. Maar meestal is het dan al te laat om dit probleem alleen op te lossen. Wel goed om aan te geven welke therapieën voor handen zijn en om dan ook professionele hulp in te schakelen.
Het blijft een complex probleem en met de snel veranderende maatschappij en de verhoogde (werk)druk van alle kanten, helaas een veel voorkomend issue. Hulpboeken zullen nooit de doorslag geven of de problemen oplossen, maar kunnen personen wel in de goeie richting duwen om verdere stappen te ondernemen. Vooral door dit onderwerp onder de aandacht te brengen en er voor te zorgen dat het taboe wordt doorbroken, heb ik bewondering voor de auteur. Persoonlijk liggen zelfhulpboeken me niet maar het kan een goeie start zijn om het probleem te erkennen en verdere hulp te zoeken.