Mysterieuze speurtocht

vero13 vero13
2 mrt 2024

John wordt wakker in een park met alleen een gitaar bij zich. Hij staat vol blauwe plekken en werd duidelijk aangevallen. Waarom en door wie, daar kan hij echter geen antwoord op geven. Hij weet zelfs zijn eigen naam niet, noch wie Roos is , de naam die prijkt op de binnenkant van zijn ring. Hij wordt aangetrokken door Rome en hoopt dat hij daar zijn geheugen kan opfrissen.
Ondertussen is Roos ‘in alle staten‘ (mooie verwijzing naar haar ander boek) omdat haar man John van de aardbodem lijkt verdwenen. Samen met haar beste vriendin Julia zet ze alles op alles om hem op te sporen. Ze komen uiteindelijk in Rome terecht waar ze verwoed verder zoeken naar haar geliefde John, maar die lijkt verder weg dan ooit… Een bizarre zoektocht waarbij de emoties alle kanten op gaan. Zal ze ooit haar man terug zien???

Het verhaal wordt afwisselend verteld door John die in Parijs rondhangt en zijn vrouw Roos die in Nederland verwoede pogingen onderneemt om haar man terug te vinden. In het begin voel je net als John de vraagtekens rijzen. Wat is er gebeurd? Hoe komt hij hier terecht? Hierdoor kan de lezer zich al snel een beeld vormen van hoe de arme man zich moet voelen. Compleet verward en totaal niet weten wie hij is en hoe hij in deze situatie is beland. Roos en haar vriendin Julia zijn ook ontredderd maar dan doordat ze niet weten waar John uithangt en waarom hij niet naar huis is gekomen.

De schrijfstijl is heel meeslepend, je hangt aan de lippen van de personages om toch meer te weten te komen over deze bizarre omstandigheden. Enig minpuntje is dat er af en toe een dag vooruit wordt gesprongen in de tijd of naar een andere locatie maar de tekst gewoon verder loopt. Plots zijn de personages in een ander tijdsbestek en plaats maar daar kom je pas na een paar zinnen achter. Dit was af en toe wel verwarrend. De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op waarbij de ene na de andere vreemde ontmoeting plaats vindt. Soms iets te toevallig maar dat is natuurlijk ook de opzet van het verhaal. De personages leren we allemaal beter kennen en worden verder uitgediept. Ook de nieuwe ontmoetingen en de onderlinge relaties worden uitgebreid uit de doeken gedaan
Het leest heel vlot en aangenaam. Een leuke rondreis doorheen Parijs, Nice en Rome waarbij de omgeving ook duidelijk en mooi beschrijvend in beeld wordt gebracht. Alhoewel het af en toe wel wat voorspelbaar was of een volgend obstakel er iets te dik bovenop lag, heb ik wel genoten van de zoektocht en de onderlinge conflicten en nieuwe verhoudingen die ontstonden. “In alle staten” lag mij meer omdat de intriges en verwikkelingen iets minder voor de hand liggend waren en de lezer dieper raakten. Maar toch genoten van dit mysterieus verhaal in het zonnige Italië…

Meer recensies van vero13