Woede in al zijn facetten

vero13 vero13
1 apr 2022

Deze verzameling van kortverhalen en ultrakorte verhalen vormen een waaier van lyrische stukjes waarbij woede een centraal thema is. Dit varieert van verdrongen, opgekropte woede, oplopende frustraties tot licht ontvlambare onstuimigheid.
Het boek is opgedeeld in 2 delen: Binnenwereld en Buitenwereld.

In “Binnenwereld” gaat het voornamelijk over de relaties en verhoudingen binnen de familie van de auteur.
Deze gaan over zijn moeder, zijn vader, opa Jan K en tevens held, maar ook over hun verleden en welke impact dit heeft tot in het heden.
Hierdoor komen verschillende thema’s aan bod waaronder de aftakeling van ouderen, de oorlog en het sneuvelen van een geliefde, de heldenverering voor opa, een verloren vriendschap, de verschillende karakters van de personages en hoe die gevormd en gekneed werden, maar ook een basis vormen voor de eigenschappen van het nageslacht. Genetisch bepaald of ligt het aan de opvoeding of beide?

De situaties zijn heel herkenbaar, ahw uit het dagelijkse leven gegrepen en door de gedetailleerde beschrijvingen soms wel confronterend want dat beeld heb je al eens opgeslagen, dit heb je ook al meegemaakt of zien gebeuren… Dat brengt je ook dichter bij de personages en kun je hun woede, frustraties en emoties ook beter begrijpen.

“Op de muur de schaduw van haar gestalte. Een kromme vrouw zittend in een rolstoel. Je ziet haar kaken onrustig bewegen en soms verschijnt de schaduw van haar tong, die haar rechterwang schijnt te zoeken. Haar handen klemmen zich angstig vast aan de leuningen van haar stoel, waarbij het er inmiddels steeds meer op lijkt dat we niet de schaduw van haar lichaam zien, maar die van haar wezen.”

De schrijfstijl is heel lyrisch en beeldend. Tot in de details worden bepaalde scenes beschreven waarbij een lichte glimlach om je lippen krult, want dit herken ik, een vage herinnering...
De verhalen zijn altijd mooi opgebouwd en werken naar een einde toe, af en toe overlappen ze elkaar een beetje, zoals de verschillende familieleden ook met elkaar verweven zijn.

In “Buitenwereld” gaan we iets verder van huis en worden situaties beschreven op reis, nieuwe contacten die ontstaan en hoe die beleefd worden. Kleine ergernissen maar ook ingrijpende gebeurtenissen die af en toe een diepere impact nalaten dan dat we gedacht hadden.

“De meiden trachtten al bijna een uur een nieuw infuus aan te brengen, maar een ader vonden zij niet. Uit alle macht werd er op armen en handen geklopt; de ader echter gaf zich niet zonder verzet prijs. En ik had iets nieuws geleerd: baby’s hielden hun aders ook verborgen. Na een uur was het gelukt: mijn duim was de pineut.”

Deze verhalen zijn iets afstandelijker verteld maar de woede, angsten en soms gevoelens van spijt voel je borrelen aan de oppervlakte.
Natuurlijk ligt het ene verhaal je iets beter dan het andere, maar ze blijven toch wel hangen en onbewust reflecteer je naar je eigen omgeving en connecties.
De 2 vertellingen op het einde maken er een mooi geheel van en ronden het boek mooi af.

Heel leuke bundel, mooi verwoord, soms treurig, soms met een zweem humor maar vooral pakkend.

Meer recensies van vero13