Mysterieus en spannend verhaal
Op een nacht kan Vasco de slaap niet vatten en wordt hij getuige van een bizar incident die verregaande gevolgen heeft. Het onderzoek brengt Vasco zelfs naar Tsjechië waar hij de Vlaamse ondernemer Pol leert kennen. Het onderzoek loopt stroef en wordt aan alle kanten tegengewerkt. Maar ook op het thuisfront raakt het team verstrikt in een ingewikkeld kluwen van bedrog, fraude en koelbloedige afrekeningen. Zowel Vasco als Linda komen in penibele situaties terecht waar ze maar geen vat op krijgen. En daar blijft het helaas niet bij. Herman is een eenzaat die fysiek contact vermijdt en daardoor meestal ’s avonds van de buitenlucht geniet. Verminkt door de aanval van een hond, is zijn leven een aaneenschakeling van teleurstellingen. Bij een nachtelijke uitstap ziet hij verdachte handelingen en bij gebrek aan andere tijdsbestedingen, bijt hij er zich in vast. Maar dat zal hem nog zuur opbreken…
Dit is al de 5de thriller van deze auteur en het 2de boek met het duo Vasco en Linda. Het verhaal is volledig losstaand dus zeker geen vereiste om ‘De waarheid’ eerst te lezen, alhoewel die absoluut ook de moeite is.
De proloog is kort en bondig, maar genoeg om de nieuwsgierigheid op te wekken, de lezer zal het geweten hebben…
De twee verhaallijnen worden afgewisseld doorheen het boek, waardoor er altijd iets te beleven valt. De spanning wordt opgebouwd en dit op beide fronten. Wanneer de tentakels van het vreemde complot tot in Tsjechië reiken, wordt het nog mysterieuzer en krijgen we ook van daaruit een nieuwe invalshoek op de situatie. Zowel de omgeving, de gebruiken en een snippertje geschiedenis van Tsjechië krijgen we erbij gepresenteerd waarbij de verschillen in cultuur en ook het rechtssysteem worden toegelicht.
“Het was verboden te roken in het volledige gebouw, maar het rook hier alsof je in een sigarendoos zat. De hoofdcommissaris zat achter zijn bureau, je kon zien dat hij daar niet veel achter vandaan kwam. Zijn ronde dikke kop met weinig haar blonk als een bowlingbal. Er mankeerden alleen nog twee haren en dan kon je hem vergelijken met de stripheld Nero.”
De schrijfstijl is heel toegankelijk en gemakkelijk te volgen. Geen moeilijke woorden of onnodige tierlantijntjes maar wel beeldende beschrijvingen van de personages en ook de handelingen, waarbij de gruwelijke praktijken ook niet gemeden worden. De spanning is continu aanwezig maar ook emotionele momenten en diepgaande gevoelens komen aan bod. De personages worden daardoor ook menselijk en laten de lezer niet onverschillig. Andere zijn dan weer een toonbeeld van koelbloedigheid en hardvochtigheid. Verschillende maatschappelijke problemen komen ook aan bod en zijn mooi verwerkt in het verhaal. Als enige minpuntje vond ik een paar toevalligheden een toeval te veel, maar doet absoluut geen afbreuk aan het verhaal en zeker niet aan het leesplezier, het blijft tenslotte fictie.
Het plot zit heel goed ineen en beide verhaallijnen vertonen soms kleine raakvlakken waarbij de lezer al een beetje door begint te krijgen waar dit naartoe zal gaan. Maar het fijne er van, dat blijft nog steeds een groot vraagteken. Daardoor blijf je als lezer geboeid door alle ontwikkelingen maar ook weer nieuwe verwikkelingen. Spannend tot het einde dus en daar zitten nog enkele verrassende details in verwerkt waardoor alles op zijn plaats valt. En de titel? Dat is ook een instinkertje die pas op het laatste zijn geheim prijs geeft.