Dit boek smaakt beslist naar meer
Ik las eerder al ‘De laatste boekwinkel van Londen’ van Madeline Martin en was daar enthousiast over, maar dit boek is nog veel mooier.
In ‘De verborgen bibliotheek van Warschau’ leren we de vriendinnen Zofia en Janina kennen. Ze zijn onafscheidelijk, maar dan valt Hitler Polen binnen en doordat Janina Joods is, wordt het voor haar steeds moeilijker om in Warschau te leven. Zofia blijft haar vriendin trouw en samen proberen ze in leven te blijven. Totdat Janina en haar ouders naar het Getto gestuurd worden en contact op een bepaald moment nagenoeg onmogelijk wordt. Zofia blijft kleine daden van verzet plegen om zo voor haar Polen op te komen.
Het is een verhaal over moed en doorzettingsvermogen, maar ook over de kracht van verhalen. Verhalen zijn nodig om je door moeilijke tijden heen te helpen en dit wordt prachtig verwoord in dit verhaal. De nazi’s besluiten dat een hoop boeken vernietigd moeten worden, maar een aantal medewerkers van de bibliotheek zijn het hier niet mee eens en besluiten deze op een geheime plek op te slaan. Eén van de medewerkers is Zofia.
Het verhaal is fictief, maar de personages zijn wel gebaseerd op echte personen. En dit geeft het verhaal meteen extra lading. Er zijn echt bibliothecarissen geweest die hun leven voor de boeken durfden op te offeren. Die met gevaar voor eigen leven verboden boeken verspreidden.
Waar ik in ‘De laatste boekwinkel van Londen’ soms nog de emoties miste, weet Martin dit in dit verhaal al veel beter uit te werken. Ze laat emoties toe, maar andere momenten stapte ze ook snel over zaken heen. Maar ik denk dat je wellicht tijdens de tweede wereldoorlog ook niet anders kon. Als je bij ieder verlies langdurig zou stilstaan zou je waarschijnlijk al snel doorgedraaid zijn, aangezien verlies zich vaak snel achter elkaar opvolgt. De emoties die Martin beschrijft komen op mij hierdoor wel geloofwaardig over.
De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt waardoor ik het gevoel had alsof ik erbij was en hun beslissingen ook goed kon begrijpen.
Als echte boekenwurm kon ik me helemaal inleven in het verhaal, want een leven zonder boeken is toch niet voor te stellen.
Het verhaal gaat echter niet alleen over boeken. Het is zeer zeker ook een boek over vriendschap, loyaliteit en liefde in een tijd waarin dit bijna onmogelijk is, en de drang om te leven in vrijheid. Dit zorgt er voor dat ik wederom stil sta bij het geluk dat wij in vrijheid mogen leven.
Dit boek ontvingen wij van HarperCollins Holland als recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet.