Regelmatig de draad kwijt
Deze recensie is eerder verschenen op Koukleum.nl.
Wespenman is voor mij de eerste kennismaking met de schrijver Sandrone Dazieri. Ik heb de Colomba Caselli serie wel nog steeds op mijn nog te lezen lijst staan, maar doordat dit nieuwe boek nu eerst voorbij kwam, leek mij dit een mooie kans om kennis te maken met deze auteur.
Het verhaal begint op het moment dat Amala onderweg naar huis is met de bus en het laatste stuk naar huis loopt. Ze merkt dan al snel dat ze niet alleen is. Het is meteen spannend en ik wil snel verder lezen, want dit is veelbelovend. Maar deze spanning ebt al snel weg. Dazieri verzandt vervolgens in een afwisseling tussen heden en verleden en de korte hoofdstukken worden opeens vervangen door lange hoofdstukken, die de vaart uit het verhaal haalt. Er komen een hoop personages langs, waar ik mij bij afvraag wat ze toevoegen aan het verhaal en ik raak dan ook regelmatig de draad van het verhaal kwijt, waardoor ik regelmatig weer een stuk terug moet lezen, in de hoop dat ik dan weer terug vindt waar het verhaal over gaat. Dit lukt niet altijd en ik heb me regelmatig afgevraagd wat ik nu in hemelsnaam aan het lezen was. En dit zorgt er voor dat ik echt moeite moet doen om dit verhaal door te lezen.
De motieven van Francesca, als tante van Amala en voormalig pro-deo advocaat van de verdachte van de coldcase zaak, kan ik goed begrijpen, maar de rol van Gerry heb ik heel lang niet begrepen en ik vond dit ook maar een heel vreemd en verwarrend personage. Doordat ik zo regelmatig de draad kwijt was, vraag ik me af of dit aan de vertaling ligt, of dat Dazieri deze keer toch echt de plank misgeslagen heeft, want de Colomba Caselli serie werd goed ontvangen. Dit zorgt er wel voor dat ik nog nieuwsgieriger geworden ben naar deze serie.
Op een bepaald moment komen de verhaallijnen toch bij elkaar, en dat heeft Dazieri dan toch nog knap gedaan, maar voor mij was dit te laat, ik was al te vaak de draad kwijt geraakt en het was meer een moetje om hem uit te lezen, dan dat ik hem voor mijn plezier uit las.
Mocht je besluiten om Wespenman te gaan lezen, zorg dat je je aandacht goed bij het verhaal houdt, want ik ben bang dat je anders, net als mij, al vrij snel de draad van het verhaal kwijt zult raken.