De terugkeer
Mark Cloostermans neemt je mee terug naar Turnhout (België) in 1869. Turnhout lijkt geteisterd te worden door een bende die rooft, steelt en smokkelt op een enorm gewelddadige manier. Conscience burgemeester van Turnhout roept zijn zoon terug die in Engeland studeerde, criminologie. Maar de bevolking van Turnhout twijfelt er aan. Volgens hen zit er een steekje los aan Henri en een burgemeester met een zot als zoon dat kan niet en daarom is hij weggestuurd. Dit geheim speelt door het hele verhaal heen terwijl Henri zich steeds meer tot een volwassen, zwijgzaam persoon ontwikkelt waarbij twee vrouwen Flora en Clara een rol spelen.
‘De terugkeer’ is het eerste deel van een reeks historische misdaadromans. Het is een volstrekt uniek boek dat zich afspeelt in Vlaanderen en dat is terug te zien in de Vlaamse schrijfstijl met historische Vlaamse woorden zoals riposteren, hippomobile en velocipède. Het is een prachtige haast poëtische schrijfstijl met zinnen als “Het treinstel loosde een metalen zucht” en als hij schrijft over het uitzicht: “een gigantisch speelterrein voor de ziel die hier uitwaaierde en naar zichzelf terugkeerde.” Het is echt een uniek prachtig verhaal om heerlijk van te genieten. Wel is het zo dat je in het begin compleet verrast bent door het verhaal en de schrijfstijl maar dat het halverwege de vaart er toch wat uitgaat er gebeurt niet veel, het lijkt een herhaling van zetten. Dat is jammer maar ik heb ondanks dit veel plezier aan het boek beleefd en ik vind het jammer dat mijn vader niet meer leeft, hij had ook zeker van dit boek genoten! Hij was gek op de boeken over Maigret en daar heeft dit wel wat van weg.
Kortom ik heb genoten van het boek en kijk uit naar deel 2 in deze reeks. Er zijn nog genoeg mysteries die om verder uitwerking en opheldering vragen. Daarom vier sterren voor dit boek.