Familiegeheimen en vervreemding in een winterse sfeer
Jennifer E. Smith is een bestseller auteur die al veertien boeken op haar naam heeft staan die vertaald zijn in veel verschillende talen. Een aantal van haar boeken zijn zelfs verfilmd en kan je onder andere op Netflix vinden. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar als ik op de achterflap lees waar Jij zal briljant zijn over gaat ben ik heel benieuwd naar dit verhaal.
Het boek vertelt het verhaal van de familie Endicott, Emma, Roddy, Connor en Jude. Toen ze nog jong waren, waren ze onafscheidelijk. Met hun moeder gingen ze iedere zomer op roadtrip.
‘'Waar gaan we de keer naartoe?' vroeg hij, en hun moeder op de bestuurdersstoel wierp via de achteruitkijkspiegel snel een blik op hem.'
Na het overlijden van hun ouders verwaterde de band tussen de broers en zussen. Toen Connor een boek schreef over hun verleden leek de band tussen hen onherstelbaar beschadigd. Tot dat ene appje van Jude komt, waarbij ze haar broers en zussen uitnodigt voor een winters weekend in North Dakota. Waarom daar en waarom juist nu? Zal iedereen ingaan op de uitnodiging?
Het is een indringend verhaal over een bijzondere familie. Jennifer Smith heeft elk van de broers en zussen een eigen hoofdstuk, een eigen verhaal gegeven. Je bent voor even onderdeel van het leven van Emma, Roddy, Connor en Jude. De hoofdstukken springen van de tijd van hun jeugd in 1997 naar 2025 in North Dakota. Het lijkt in het begin wat chaotisch en het is zeker wennen, maar gelukkig gaat dat snel. Dat komt vast door de meeslepende schrijfstijl. De emoties zijn zo levensecht beschreven. Wat ik zo bijzonder vind, is dat ik ieder van de emoties herken en begrip voor op kan brengen. Er is geen broer of zus waar ik een hekel aan heb.
Om een voorbeeld te geven van de fijngevoeligheid waarmee dit boek is geschreven, hierbij een stukje waarin Jude als kerstcadeau een leeg doosje van haar moeder krijgt.
‘Het doosje is voor je dromen. Jude keek haar niet begrijpend aan. ‘Voor mijn dromen ’s nachts?’ Toen Jude het nog steeds niet leek te begrijpen ging Frankie verder.‘Toen ik klein was had ik ook zo’n doosje. Ik stopte het vol met kaartjes van alle toneelstukken waar ik naartoe was geweest, en later van alle stukken waarin ik zelf speelde. Soms is het fijn om een plek te hebben waar je de dingen in kunt stoppen waarop je hoopt. Vooral als je het soort persoon bent dat op veel dingen hoopt.’ Jude leunde tegen haar aan, keek in de lege doos en barstte bijna van trots op de speciale behandeling die ze kreeg. Ze droomde al van wat ze erin zou stoppen.’
Ik heb bewondering voor Jude, die het initiatief neemt voor een gezamenlijk weekend in de winter in North Dakota. Er komen veel herkenbare emoties voorbij en ook de echte winterse omstandigheden zoals sneeuwstormen en alle bijkomende ellende zoals de elektriciteit die uitvalt.
Het is een boek om in te verdwijnen en daarom bijzonder geschikt om lekker rond de feestdagen te lezen, alsof je bent ingegaan op de uitnodiging van Jude voor een weekend naar North Dakota.
De feestdagen zijn vaak ook een tijd van familie, van verschillen en juist het moment voor hereniging. Wie weet zet dit boek je wel aan tot een uitnodiging met die broer of zus die je al veel te lang niet gezien hebt om samen kerst te vieren.
Ik heb van haar boek genoten en ga zeker kijken of ik nog meer boeken van haar kan lezen. Ik geef dit boek dan ook 4 sterren.