De keramist van de koningin
De keramist van de koningin is het tweede boek van Tessa Afshar dat gebaseerd is op het bijbelboek Esther. In de keuken van de koningin was het eerste boek dat ook gebaseerd was op het bijbelboek Esther en heeft me erg geraakt. Mijn recensie vind je op www.boeken-cast.nl.
Tessa Afshar is een succesvol schrijver van bijbels-historische romans. Ik ben benieuwd of ik weer zo kan genieten van haar roman en of ik weer geraakt wordt.
In dit boek staat, net als in In de keuken van de koningin, het Joodse Poerimfeest centraal. Dit is de dag dat het lot van de Joden, die in ballingschap in het Perzische rijk woonden, veranderde. De plannen die de antisemiet Haman had uitgedacht, veranderden door de rol die koningin Esther speelde. Ik zou je adviseren om In de keuken van de koningin eerst te lezen daar lees je meer over Haman en hoe zijn antisemitische praktijken uitpakten.
in De keramist van de koningin staat de Joodse Sjosjanna, een pottenbakster aan het hof, centraal. Haar ouders zijn overleden en ze woont samen met Arta, een goede vriend van haar ouders, die als een soort oom voor haar is. Ze wonen in het Perzische rijk als ballingen. Hun Joodse afkomst proberen ze zoveel mogelijk verborgen te houden. Dat is de reden dat ze haar naam heeft veranderd in de Perzische naam Sazanna. Arta en Sazanna hebben een eigen huis met werkplaats. Ze werken hard om prachtig, fijn keramiek te maken. Wanneer op een dag de antisemiet Haman erachter komt dat ze Joods is, breekt er een zware periode aan. Ze wordt slaaf gemaakt en verdient niets meer aan haar fijne pottenbakkerswerk. Hoe Sjosjanna een rol gaat spelen in de oplossing van de omkeer van het lot van het Joodse volk mag je zelf gaan lezen.
Ook in De keramist van de koningin spelen de hoofdstukken zich af op verschillende tijdstippen in de tijd. Ik vind dat toch wel wat ingewikkeld, maar op een gegeven moment weet je wel waar je bent in het verhaal en let je minder goed op de tijdsaanduiding Ieder hoofdstuk begint met een bijbeltekst. Doordat deze in het verhaal van dat hoofdstuk wordt uitgewerkt komt die bijbeltekst tot leven.
Zo staat er in een van de hoofdstukken een bijbeltekst uit Hooglied:
“…. tot de wind van de dag opsteekt en de schaduwen vluchten”
In het hoofdstuk wordt dit verder uitgewerkt, een klein stukje daaruit:
“Op de een of andere manier moet je ziel zich leren toevertrouwen aan dat ‘tot’ van het leven. Leer je weg te vinden door de schaduwen, totdat de dag weer aanbreekt en het licht opnieuw verschijnt.”
Wanneer je dit hoofdstuk leest wordt het je duidelijker en naar mijn mening kent iedereen wel die donkere perioden in het leven en kan het voor iedereen van toepassing zijn.
De persoonlijke ontwikkeling van de hoofdpersonages, en met name die van Sjosjanna, zijn weer heel goed uitgewerkt. Het wordt heel sterk neergezet en kan zo goed meeleven dat het heel herkenbaar is of inzichten geeft die je aanzetten tot nadenken over je eigen leven. Dat vind ik heel sterk.
Dit boek had naast een romantisch deel ook wel veel gewelddadigheden. Dat stond me af en toe wel wat tegen. Ik ben geen teer zieltje, maar vond het niet zo passen bij deze romantische historisch-bijbelse roman. Het geweld wordt gevoed door intense haat die generaties teruggaat. Voor mij leeft nog steeds de vraag: hoe kan het dat die haat zo lang heeft kunnen woekeren?
Ik vind het knap dat Tessa Afshar een boek heel meeslepend kan schrijven over een best beladen en actueel onderwerp, namelijk Jodenhaat. Ik vond het lastig om dit boek weg te leggen, wilde graag weten hoe het verder gaat. Ook deze keer ben ik echt wel weer geraakt en heb wel weer wat punten om over na te denken.
Ik geef het boek 3,5 ster en ik begrijp uit het nawoord dat ze bezig is met een derde boek gebaseerd op het bijbelboek Esther. Dat klopt wel met het einde van het boek, het is een afgerond verhaal met toch nog een los draadje. Ik ben heel benieuwd!