Advertentie

Een indrukwekkend verhaal dat afspeelt in Zuid Afrika. Een prachtig meisje met een enorme bos haar siert de voorkant van het boek. In haar ogen zie je verdriet maar ook levenslust. Dit moet Sienna zijn, het verhaal draait om haar. Sienna behoort tot het zogenaamde ‘karretjesvolk’, nomaden die rondtrekken op zoek naar werk op een boerderij bijvoorbeeld. Het is ongelooflijk onder welke omstandigheden de kinderen opgroeien. Enorme armoede, blij zijn met een zak meel met maden erin om pap van te kunnen koken, maar ook je minderwaardig voelen. Aan de andere kant ook liefde, vriendschappen zoals met Krekel en Boetie. Alcohol, misbruik, mishandeling en benzine snuiven komt veel voor. Sienna heeft dan nog het geluk dat ze op de dorpsschool terecht komt waar ze onderdak, eten en kleding krijgt, toch lijkt een toekomst er voor haar niet in te zitten.

Bijzonder om te zien is dan ook de verhalen die verteld worden, de mythes. Daar komt ook de titel vandaan. Schildpadden zijn niet om te doden, mocht je een schildpad doden huilt hij maar een traan en loopt het met jou niet goed af in het leven.

Het is schrijnend verhaal, het grijpt je bij je keel. Soms kan je haast niet doorlezen, de wanhoop spat van de bladzijden af. De schrijfstijl is niet makkelijk en omdat heden en verleden in elkaar verweven zijn is het soms lastig te bepalen waar je nu bent. Het is een boek dat even moet bezinken maar dat ik zeker nog wel een keer zal pakken om te herlezen en dat is heel erg knap. Het is een boek om de tijd voor te nemen. Kortom zeker een aanrader voor iemand die van een bijzonder boek houdt en de tijd wil nemen om zich in dit verhaal te verdiepen.

Reacties op: een schrijnend verhaal

7
Een schildpad huilt maar één traan - Carol Campbell
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners