Advertentie

Bedankt uitgeverij Mozaiek voor het mogen lezen van dit boek. Een heel erg indrukwekkend boek, een boek zonder verwijt naar het streng christelijke milieu.
Dit boek vertelt het verhaal van Parre die opgroeit in een streng christelijk milieu op de Veluwe. Wat me vooral daarbij opviel wat de geslotenheid van deze gemeenschap. Er werd amper gepraat. In de kerk werd verkondigd wat de regels waren en daar was geen discussie over mogelijk. Ik ben zelf ook opgegroeid in een protestante kerk, de gereformeerde kerk waarbij duidelijke regels waren, maar absoluut niet zo streng als hier geschetst. Toch heb ik gemerkt dat er veel veroordeling is in deze gemeenschap en ik kan me voorstellen dat het in een dergelijke strengere geloofsgemeenschap nog erger. Ik lees hier over buitensluiting als je je niet aan de regels houdt. Het is wel heel bijzonder om te zien hoe Parre probeert uit te breken uit deze benauwdheid. Het liegen en bedriegen is iets wat er al jong inzit en ik denk dat het ontbreken aan verbinding met zijn ouders, geen mogelijkheid om de ideeën en denkbeelden te bevragen, te betwijfelen daar zeker een rol in speelden. Als je niet praat over wat je bezighoudt en kan discussiëren over al dan niet inenten tegen polio bijvoorbeeld of waarom je midden in de nacht uit bed wordt gehaald en je je moet aankleden vanwege onweer kan ik me voorstellen dat je een leven gaat zoeken die meer grijpbaar is, waar je meer controle over hebt. Ik vind het onvoorstelbaar dat Parre zolang een dubbelleven heeft kunnen leven zonder dat iemand het merkte. Actief bij de SGP, leraar op een scholengemeenschap en aanbod om teamleider te worden enzovoort.
Het boek is opgebouwd uit diverse hoofdstukken waarbij in het ene hoofdstuk de jonge Parre wordt beschreven en de andere de volwassen Parre. Dit was steeds wel schakelen maar went toch al snel. De schrijfstijl is eenvoudig, goed te volgen maar er zitten toch ook vaak wel wat dubbele bodems in. Zoals in deze zin: ‘Er viel die dag meer kapot dan dat een lepel levertraan in leven kon houden’.
Het boek is gebaseerd op het leven van Arjan van Essen en heeft wat mij betreft te maken met keuzes. Waar vind je je rust, waar kom je op adem? Hij had het ook in de natuur kunnen vinden als ik het boek zo lees maar hij wordt meegenomen naar de gokautomaten en raakt verslaafd. Alcohol is ook een bekend vluchtmiddel.
Het boek heeft diepe indruk gemaakt vooral het dubbelleven zolang volhouden vind ik onvoorstelbaar. In het boek is hij alleen maar ik begrijp dat Arjan van Essen een gezin had dat vind ik nog meer ongelooflijk. Het boek krijgt vier sterren van mij.

Reacties op: Parre

29
Parre - Arjan van Essen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners