Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Voorzichtig ga ik het proberen

op 15 februari 2021 door

Lees jij met mij mee? 

Omdat er enkele boeken staan te trappelen om gelezen te worden en ik veel geluiden om me heen hoorde dat anderen dezelfde boeken wilden lezen begon het bij mij weer te kriebelen. Heel voorzichtig wil ik weer enkele projecten op starten om samen te lezen. Zo kwamen in de afgelopen twee weken vier romans voorbij waarbij virtuele vingers omhoog gingen op het moment dat ik aangaf dat ik deze zou gaan lezen. Vandaar dat ik wil bekijken of ik een aantal meelezers kan vinden om volgens mijn oude concept met Boekhoeken of BoekenBabbelBoxen boeken te bespreken in de komende maanden.

Van het Oosten naar het westen en andere zaken
Bij het klaarzetten van de vier boeken voor dit project kwam ik tot de ontdekking dat ik twee regelrechte klassiekers te pakken had en twee boeken die tamelijk nieuw zijn maar erg goed beoordeeld. Daarnaast bleken twee boeken uit het oosten te komen (nu ja, ze spelen zich af in Rusland) en twee boeken uit het westen, namelijk de Verenigde Staten. Let straks ook eens op de namen van twee van de auteurs. Valt je iets op? We zullen zien of we nog meer overeenkomsten of juist tegenstellingen zullen vinden.

Welke boeken heb ik klaar staan
Een van de boeken die ik al weken op wil pakken, betreft een oude leesafspraak met Evy, zoals ik al aangaf bij het Parel-artikel bij Literatuur onder de Loep. De roman Spaar de Spotvogel of To Kill a Mockingbird staat al jaren bij mij in de kast. Al zeker vijf keer in meer dan een jaar heb ik een datum afgesproken om dit boek samen te gaan lezen en telkens kwamen er dingen op mijn pad waardoor het toch weer vooruitgeschoven werd. Op het moment dat ik deze klassieker van Harper Lee opnieuw noemde, een kleine twee weken geleden, gaven enkele lezers aan dat ze wel mee zouden willen lezen. Vandaar dat ik, in overleg met Evy, bedacht dat het bespreken in een Boekhoek wel zo handig was. Zijn er liefhebbers om met ons mee te lezen, te beginnen ergens eind maart?
Een klassieker uit het westen. Check je categorieën.

Spaar de spotvogel/To Kill a Mockinbird van Harper Lee vanwege een boekafspraak van lang geleden

 

Onlangs hadden *Wil2* en ik geluk bij een winactie bij Uitgeverij Rainbow. We kregen allebei een boek naar keuze. Dolgelukkig ben ik met de roman Graaf in Moskou van Amor Towles. Grappig genoeg bleken ook voor dit boek al snel lezers geïnteresseerd. Deze bijzondere Graaf die zijn Hotel in Moskou niet uitkomt spreekt tot de verbeelding. Een Rus die in een soort Lockdown zit, daar willen we toch meer van weten? Ik hoor vooral lovende woorden over dit boek.
Een boek uit het Oosten. Check je categorieën.

 Die Graaf van Moskou van Amor Towles wil ik lezen, want dat boek won ik onlangs bij @uitgeverijrainbow 

Kijk maar eens wat Maarten 't Hart erover zegt. YouTube

 

 

Zoals ik al zei, *Wil2* won ook een boek bij Uitgeverij Rainbow, namelijk The Hate U Give van Angie Thomas. Ik weet niet of ze er al in begonnen is, of het misschien zelfs al uit heeft? Ik begon op 1 januari aan dit boek en ik vond het begin erg mooi maar ik struikelde over een leesdip. Ik had mijn zoon al zo vaak beloofd om dit boek te gaan lezen. Hij las het zelf vorig schooljaar voor een Nederlands boekopdracht en over het algemeen lees ik met hem mee, zeker als het bijzondere jeugdboeken betreft. Dit is een bijzonder jeugdboek, laten we daar duidelijk over zijn. Dat wist ik al toen ik het hem adviseerde. Hij flapperde het boek onlangs voor mijn ogen en zei: “er zitten nog geen gekleurde stickertjes in”. Voor hem het bewijs dat ik het nog altijd niet gelezen had. Wie leest er met mij mee de komende weken om te ontdekken hoe bijzonder dit boek is? 
Alweer een boek uit het westen, maar ook een licht of juist een duister boek. Check je categorieën.

The Hate U Give van Angie Thomas omdat ik mijn zoon al zo vaak beloofde om dit boek te gaan lezen

 

Dan heb ik als laatste boek in de aanbieding, gepland voor eind maart begin april, een klepper en alweer een Rus, Oblomov van Ivan Gontsjarov. Ik ben gewoon een beetje verliefd op die cover. Niet direct op de persoon op de cover maar de uitdrukking van die man. De kolder die er uit spreekt. Volgens mij zit er humor in dit verhaal. Al jaren kijk ik naar dit boek, naar deze cover en deze titel. Een titel waarvan ik weet dat het de naam van het hoofdpersonage is en dat niet alleen, Oblomovisme is zelfs uitgegroeid tot een begrip. Omdat het best een dikke roman is hoop ik ook voor dit boek meelezers te vinden. Zo nodig smeer ik het lezen uit tot in mei.
Ook dit boek komt uit het oosten.  

Oblomov van Ivan Gontsjarov want ik vind die cover zo geweldig

  

* Bespreking Oblomov wordt hoogstwaarschijnlijk in mei

Ik zal de boekhoeken en/of babbelboxen ‘openen’ als ik merk dat er voldoende meelezers zijn voor een of meer van bovenstaande boeken.

  

1e025391be59b1f690245444e3b1ec1a.png

 

Natuurlijk valt er nog meer samen te lezen
Cliënt E. Busken ligt ook bij velen nog klaar op leesstapels, nachtkastjes of staat hoog genoteerd op de NTL lijst. Aangezien we verwachten dat dit boek van Jeroen Brouwers toch echt ook op die korte lijst van de Libris Literatuur Prijs terecht zal komen zou het heel interessant zijn om dit samen te lezen bij het Literatuurcafé. Het moet al heel gek lopen maar stel nu dat we er naast zitten en dit boek niet bij de laatste zes boeken van de Libris Literatuur Prijs eindigt, is het nog altijd een erg fijn boek om samen te ontdekken. 

  •        Het voorpretcafé is daar net geopend. We kunnen daar starten met discussie half maart.

Het Parel-artikel waar ik naar verwees



Reacties op: Voorzichtig ga ik het proberen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Harper Lee

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij werd bekend door haar...

Amor Towles

Amor Towles

Amor Towles schreef de New York Times-bestsellers Rules of Civility (2011) en A ...

Angie Thomas

Angie Thomas

Angie Thomas is geboren en getogen in Jackson, Mississippi. In haar tienerjaren ...

Ivan Gontsjarov

Ivan Gontsjarov

Iwan Aleksandrowitsj Gontsjarow (1812–1891) studeerde letteren aan de univ...

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers (1940-2022) was een Nederlands journalist, essayist en schrijver...