Aarde

Recensie van:
Aarde
Auteur en illustrator:
Carol Fernandes
Carol Fernandes werkt als auteur en illustrator van prentenboeken voor alle leeftijden. Ze ontdekte de jeugdliteratuur tijdens haar studie pedagogiek aan de Federal University of Minas Gerais, terwijl ze ook haar liefde voor schrijven en illustreren vergrootte. Ze maakt gebruik van aquarel, acryl, gouache en digitale technieken. Naast haar eigen projecten werkt ze aan literaire samenwerkingen met andere auteurs en uitgevers.
Auteur:
Yuri de Franco
Yuri de Francco is een schrijver, acteur, muzikant en kunstdocent. Geboren en woonachtig in São Paulo, wijdt hij zich aan het verkennen van verschillende artistieke talen voor kinderen, waaronder theater, literatuur en muziek. Yuri was twee keer finalist voor de Jabuti-prijs met de boeken O menino que virou chuva (met Renato Moriconi) en O menino, o pai e a pinha (met Ionit Zilberman).
Vertaald uit het Portugees door:
Saskia Ebeli
Het originele boek TERRA ontving het ‘Sterk Aanbevolen’-keurmerk door FNLIJ (Fundação Nacional do Livro Infantil e Juvenil), de Braziliaanse afdeling van IBBY, de Nationale Stichting voor Kinder- en Jeugdliteratuur.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar hardback ontvangen van uitgeverij Samsara Books in ruil voor mijn recensie.
Uitgeverij:
Samsara books
Genre:
Jeugd (4+)
Een poëtisch eerbetoon aan familie, erfgoed en de onuitgesproken lessen die van generatie op generatie worden doorgegeven
Cover en flaptekst:
Een warmte uitstralende cover met aardetinten als siena, okergeel, roestbruin, rood met op de voorgrond een klein meisje die een plantje bejubeld om te gaan groeien terwijl een oudere vrouw water uit een gieter op het plantje giet. Op de achtergrond bebouwing, heuvels en flora en fauna. Indrukwekkend.
Op de achterkant rechts een mooie boom. Die je als symboliek van een stamboom van talloze families kunt zien. Met vele vertakkingen. Hopelijk in vruchtbare aarde gepland om generaties mee te gaan
Een emotioneel mooie flaptekst die uitnodigend werkt. Op het bankje zou ik graag nog eens zitten met mijn oma’s en opa’s ook al zijn ze nu bij de Eeuwige, hun Heer en Herder.
Mooie tekst:
Een verhaal dat generaties met elkaar verbindt.
Quote:
In de loop van de tijd ben ik van woorden gaan houden.
In de aarde waar de handen van mijn oma altijd dansten vond ik er vele.
Aarde die ons verbindt,
die onze geschiedenis vorm geeft.
Aarde waar ik toe behoor,
Dankzij de wijsheid van mijn oma.
Waar zelfs de woorden die nooit gezegd zijn, wonen.
Het verhaal:
Een verhaal over de bijzondere band tussen een oma en haar kleindochter.
Oma plant zaadjes in de aarde en voedt haar familie met de oogst. Van aarde maakt ze kunst waarmee ze oude verhalen doorgeeft.
Samen zorgen de vrouw en het meisje voor de aarde en voor elkaar. Dit doen ze zwijgend, maar hun band is krachtig als de aarde.
AARDE is een adembenemend geïllustreerd prentenboek dat de diepgaande band tussen een kleindochter en haar grootmoeder verkent. Ondanks het stilzwijgen tussen hen, spreken hun handen, hun zorg voor het land en hun gedeelde tradities boekdelen. De grootmoeder voedt haar familie niet alleen met het gewas dat ze plant, maar ook met de kunst en herinneringen die ze doorgeeft – een verhaal van liefde, erfgoed en verbondenheid met de aarde.
Een viering van cultuur, kunst en de kracht van de voorouders. Dit boek is een eerbetoon aan de keramiekkunstenaars van de Jequitinhonhavallei in Brazilië, waarbij de makers gebruikmaken van natuurlijke verf en kleitexturen om de essentie van de aarde en het ambacht te vangen. Met een harmonie van woorden en beelden nodigen de auteurs lezers uit om na te denken over de onuitgesproken lessen van onze voorouders en de verbinding tussen verleden en toekomst.
Mijn leesbeleving:
Wat mij gelijk opvalt als ik dit boek opendoe zijn de rijk geïllustreerde illustraties. De tekst is beperkt maar de illustraties dragen en vertellen dit verhaal zelf.
De jonge generatie gevangen in een klein meisje en de oudere generatie vind je terug in een oude vrouw: de dochter van, echtgenote van, moeder van, oma van.
Met al haar levenswijsheid geeft zij waardevolle levenslessen door. Doordat zij kennis in hoofden en aarde plant gaat dit generaties lang mee en gaat het nooit verloren.
Het verhaal raakte me niet alleen door de beeldende kracht en symboliek van de illustraties maar ook door het contact tussen een kleindochter en oma. Ik verloor mijn oma nog niet zo lang geleden.
Ze heeft veel gegeven; liefde in alle facetten voor ieder mens, de natuur, je leven, positiviteit, een luisterend oor, levenswijsheid, humor, liefde voor muziek, trots zijn op je afkomst en je familie koesteren. Ik mocht altijd komen logeren en dan genoot ik gewoon van het samenzijn met oma, de gesprekken, het leven en ritme van iedere dag.
Ze zag mij echt en alhoewel ik het negende kleinkind van zesentwintig was heb ik nooit het idee gehad dat ze het ene kleinkind belangrijker vond als de andere. Het waren allemaal haar goudklompjes. Ze had elf kinderen maar ze had ieder kind evenveel lief. Ze heeft haar voetstappen verankerd in de grond waar ik samen met haar heb gelopen. Zij de stam van onze familieboom. Ik een loot aan haar vele takken. Aan ons, haar nazaten, de taak om haar boom, de wortels te blijven voeden en te koesteren zodat deze generaties lang meegaat.
Datzelfde zie ik terug in dit verhaal. De oma die er is voor haar klein dochter. Die haar levenswijsheid, liefde voor alles dat leeft, haar inzichten doorvertelt aan haar kleindochter. En als de oma er niet meer is bl8jft de echo van haar stem doorklinken op aarde. Zij leeft voort in haar kinderen en kleinkinderen.
Een verhaal om te koesteren.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Met weinig woorden maar des te meer met indrukwekkend mooie illustraties wordt veel overgebracht op de lezer. Woorden worden niet verspild maar slechts gebruikt als hun boodschap krachtig en duidelijk is. De rest wordt overgebracht door de illustraties.
Een bijzonder mooi boek. Dat de tijd en aandacht van de lezer meer dan verdiend.

Meer recensies van Boekenpearls76