Chaos in het Midden-Oosten
Chaos in het Midden-Oosten
Een actuele thriller
Auteur:
Mario Bergen
Mario Bergen (1977) woont in Kalken (België) en werkt als dossierbeheerder voor het Brussels Gewest. In de loop van de jaren schreef hij gedichten en artikelen. Door zijn interesse in de Arabische wereld en haar cultuur heeft hij veel gereisd in het Midden-Oosten. Zijn ervaringen en kennis van de regio inspireerden hem tot het schrijven van een boeiende en bijzonder actuele thriller.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar paperback ontvangen van de auteur zelf.
Uitgeverij:
Ellessy Crime
Genre:
Eco-thriller
Cover en flaptekst:
Een vrouw staat met de rug naar mij toe. Ze heeft een jack aan met Press (Pers) erop. Ze kijkt naar een huiveringwekkend tafereel voor haar; rond cirkelende drones in de lucht, een explosie van gigantische proporties. Zo levensecht dat je de druk van de explosie voelt in je lijf en de brandende hitte van het vuur op je huid voelt branden. En de knallen en het knetteren van het vuur hoort.
De flaptekst is informerend en maakt mij nieuwsgierig naar het verhaal.
De auteursfoto en informatie vind d ik een waardevolle toevoeging.
Mooie tekst:
Het gif der slangen steekt in de tand
Het gif der steekvliegen in de kop
Het gif der schorpioenen in de staart
Maar de boze mens is over zijn hele lichaam gif
[Indische spreuk]
Quote:
Shit, niet nu! Zit ik net lekker aan de bar van mijn favoriete restaurant, belt die psycho me weer op. Waar heeft ze me nou weer voor nodig? Met tegenzin neem ik op, want wegdrukken is geen optie. Ze mag dan mijn leidinggevende op de redactie zijn, maar die natte tosti heeft de vervelende gewoonte om mijn vibe helemaal om zeep te helpen door mij te pas en te onpas te bellen. Na een marathon van deadlines wil ik vanavond even níét met mijn werk bezig zijn en ontspannen, want ik ben bekaf.
‘Hallo met Daniëlla. Kan ik je helpen?’ Ik probeer het opgewekt te laten klinken en staar naar de open haard die een heerlijke warmte verspreidt in 't Vierde Baarsje.
‘Judith heeft een auto-ongeval gehad en zal enkele weken uit de running zijn. Ze kan dus ook niet naar het Midden-Oosten. Jij zal haar moeten vervangen op de klimaatconferentie om verslag uit te brengen voor de krant. Ik laat de nodige informatie doormailen voordat je woensdag naar Amman vliegt,’ zegt Amina.
‘Allemachtig, een auto-ongeluk? Is alles goed met haar? Maar… ik naar Amman…? Wat doen we dan met de DDW?’ Ik doel op de Dutch Design Week die jaarlijks in oktober plaatsvindt in Eindhoven, tegelijkertijd met de klimaatconferentie.
‘Judith is een taaie, die komt er wel weer bovenop. En voor de DDW en lifestyle hebben we een freelancer die jou vervangt. Je brengt van de opening tot de slotceremonie verslag uit vanuit Jordanië. Zie het als een eer dat ik jou dit toevertrouw, want nu Nederland voorzitter van de Europese Unie is, nemen wij in Amman een bijzondere plaats in.’
Ze ratelt maar door en zonder op mijn reactie te wachten, sluit ze af met: ‘Bedankt dat ik op je kan rekenen. We houden contact.’ Terwijl ze de telefoon ophangt, voel ik een mengeling van zorgen om Judith en de spanning van de uitdaging die voor me ligt.
Verbijsterd blijf ik met de telefoon in mijn hand naar het haardvuur staren. Dus geen DDW, waar ik me altijd zo op verheug? Ik naar het Midden-Oosten? Die zandbak? Het klinkt heel onwerkelijk. Ik leg de telefoon terug op tafel, pak m’n wijnglas en drink het in één teug leeg.
Het verhaal:
Journaliste Daniëlla Faas wordt naar een klimaatconferentie in Amman gestuurd. Haar smetvrees en drang naar controle botsen met de chaos en de duivelse plannen van eco-terroristen waarmee ze te maken krijgt. Ze moet niet alleen opboksen tegen deze bende, ook een trauma uit het verleden zet al haar zekerheden op losse schroeven. De tijd dringt. Wie kan ze vertrouwen, wie niet en welke verrassingen staan haar nog te wachten terwijl het geweld in het Midden-Oosten steeds intenser wordt…
Mijn leesbeleving:
Ik werd door Mario Bergen uitgenodigd voor het deelnemen aan zijn blogtour rondom het door hem geschreven boek Chaos in het Midden-Oosten. Ik ontving het boek op een prachtige wijze verpakt. Met het boek en prachtige gadgets erbij onder andere; lekkere thee, warme sokken en een persoonlijke begeleidende brief.
Toen ik begon te lezen bevond ik me gelijk in het verhaal. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven vanuit het perspectief van Daniëlla Faas. De ik-vorm zorgt voor een zeer beeldende en filmische leesbeleving.
Ook is dit een actuele thriller. Want het Midden-Oosten staat momenteel in brand. Door landje-pik, (nucleaire) oorlogsvoering met vele slachtoffers tot gevolg, radicalisering vanuit een vastgeroeste ideologie, intens smerige praktijken die de flora en fauna op vernietigende wijze aantasten maar ook de mens ongenadig hard treft.
De karakterontwikkeling vind ik gedetailleerd en geloofwaardig. Ik bouwde met name met Daniëlla Faas een band op. Ik vind haar een zelfbewuste jonge dame met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, met een jeugd die niet over rozen is gegaan maar zorgde voor heftige traumatiek en de neiging om angst en paniek te dempen met middelen die een roes veroorzaken of met terugkerende dwanghandelingen.
Niet alle personages vond ik sympathiek en ik kon ze lang niet allemaal doorgronden. Toch gaan de personages de interactie met elkaar aan en maken zij een duidelijke ontwikkeling door.
Zelf ben ik nog nooit in het Midden-Oosten geweest maar door Mario Bergen heb ik een uitgebreide kennismaking met de cultuur, de taal, het klimaat en de gebruiken gekregen. De wisselingen tussen verleden en heden vind ik duidelijk gedaan. Ze maken het verhaal nog begrijpelijker.
Het perspectief vanuit diverse mensen met diverse bedoelingen is intrigerend. Hoe functioneert het in iemands brein en waarom? Waarom doet de ene persoon moedwillige pogingen om de wereld in chaos te storten en is de andere persoon druk bezig om de veroorzaakte rotzooi zorgvuldig ongedaan te maken?
Het isinteressant dat niet alleen het perspectief van Daniëlla centraal staat. Ook vanuit andere personages krijg je inkijk in een wereld die je voorheen niet kende. Dat maakt dat je geboeid door blijft lezen omdat je graag het hoe en waarom wilt weten van dit verhaal.
Wie speelt de rol van Jekhyl and Hide tot in perfectie en wie heeft de kunst van het zijn van een wolf in schaapskleren tot in perfectie verheven met als doel razendsnel geld te verdienen. Zonder scrupules over het berokkenen van schade aan de omgeving?
De weg naar de plot is continu spannend. Heden en verleden ontmoeten elkaar op een gegeven moment. De mist trekt op en het grote geheel wordt duidelijk. De plot is sterk gedaan.
Ik vind dat Mario Bergen de Belgische Era Richmen is. Ook doet zijn soort verhaal denken aan de boeken van René Beijersbergen. Ik ben diep onder de indruk van dit debuut.
Hartelijk dank Mario dat ik jouw boek mocht lezen en recenseren.
Ik lees en recenseer graag meer boeken van jou. Wellicht dat Daniëlla nogmaals terugkeert.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een gedetailleerde en geloofwaardige karakterontwikkeling. Een beeldende en filmische leesbeleving. Dit wordt nog versterkt door de gehanteerde ik-vorm.
Een verhaal met een stevig fundament en een wisselend perspectief. Daardoor blijf je geboeid doorlezen. Je leest dit boek niet maar je beleeft het met al je zintuigen. Doordat je het verhaal binnenstapt zodra je begint te lezen.
Een meeslepend, afwisselend, hartverscheurend, gruwelijk, continu boeiend, intrigerend, passioneel
verhaal.