De Saraceense Samenzwering

Boekenpearls76 Boekenpearls76
1 apr 2026

Recensie van:
De Saraceense samenzwering
Zijn honger naar wraak is pas gestild als ze allemaal zijn gestorven.
Auteur:
Era Richmen
Era Richmen is het pseudoniem van Eric Bakker (Amsterdam, 1965).
Era Richmen ontstond toen hij in 2011 samen met Herman Zandstra een jongensdroom waarmaakte: het schrijven van een thriller. Na hun derde boek, De Saraceense Samenzwering, besloten beiden in goede harmonie ieder hun eigen weg te gaan, waarbij Eric gebruik is blijven maken van de auteursnaam Era Richmen.
Eric werkt in het dagelijks leven als ondernemer in de vastgoedwereld, is getrouwd met Inge en heeft één kat. Hij is dol op sporten en snelle auto’s. Tijdens het schrijven (en in de auto) luistert hij het liefst naar heavy metal. Niets is deze rustige, bedachtzame auteur vreemd. Zijn inspiratie haalt hij duidelijk overal vandaan.
Eric heeft inmiddels vijf titels op zijn naam staan, waarvan De Paarse Engel niet alleen drie sterren scoorde in de VN Thrillergids, maar ook – net als De Saraceense Samenzwering – werd genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs. Era Richmen draagt de geuzenaam ‘autodidactische thrillerschrijver’ met trots en is blij dat hij deze gekoesterde wens van zijn bucketlist heeft kunnen afvinken.
De term ‘bucketlist’ is niet geheel toevallig. Omdat hij in zijn zeer naaste omgeving te maken heeft gehad met ernstige ziektes, heeft hij vanaf zijn derde boek besloten om de royalty’s van zijn boeken geheel te schenken aan goede doelen. Bij De Saraceense Samenzwering was dat WarChild. In lijn met De Paarse Engel gaan ook van de verkopen van Het Vicarius Genootschap (oktober 2024) de opbrengsten naar:
Dream4Kids
AYA Jong & Kanker Foundation
Wijze van lezen:
Paperback gewonnen via een winactie bij FB Auteurs & Lezersgebabbel toen Era Richmen auteur van de week was.
Uitgeverij:
Neckar
Genre:
Een thriller met Jim Matteos in de hoofdrol.
Cover en flaptekst:
Het silhouet van een man met een pistool in zijn hand. Hij staat klaar om dit pistool te gebruiken. Een okergele kleur in het zwart met boven een zandvlakte vliegtuigen die de lucht doorkruisen. Een nieuwsgierig makende cover.
De flaptekst is spannend en informerend.
De auteursfoto en informatie vind ik een waardevolle toevoeging.
Mooie tekst:
Woe to you, Oh Earth and Sea,
for the Devil sends the beast with wrath,
because he knows the time is short...
Let him who hath understanding
reckon the number of the beast
for it is a human number
Its number is 666.
Revelation 12:12b, 13:18
Quote:
Hij schrok wakker van het lawaai. Ineens waren ze er. Zwarte gedaanten met geweren en kapmessen. Met veel geweld drongen ze hun huis binnen. Hij zag vuur uit hun wapens komen. Zijn nichtje en tante, die in het voorste vertrek sliepen, vielen neer. Er werd gegild en dat maakte hem nog banger. Ze konden geen kant op en werden afgeslacht als schapen in overvolle stallen. Een oom en twee neven moesten knielen met hun handen in hun nek. Eén voor één werden ze door het hoofd geschoten.
Verlamd van schrik zag hij hoe de moordenaars zich aan de vrouwen vergrepen. Het leek of hun gekrijs de lust van de verkrachters nóg meer opwekte. Als beesten gingen ze tekeer. Hij wilde vluchten, maar twee sterke armen duwden hem naar de grond. Het was zijn vader die boven op hem ging liggen en hem met zijn witte gewaad aan het zicht van de indringers onttrok.
‘Niet bewegen,’ hoorde hij hem fluisteren, maar zijn kleine lichaam trilde en hij kon nauwelijks ademen door het gewicht. Allah, red ons, smeekte hij in gedachten.
Opnieuw klonken er schoten. Zijn vaders lichaam schokte en bloed sijpelde door de stof van de kleding op zijn gezicht. Tranen stroomden over zijn wangen, maar hij dwong zichzelf geen geluid te maken, ook niet toen zijn moeder gilde. De mannen die zich nu aan haar vergrepen lachten.
Na een tijd werd het stil. Een stilte die niet intenser kon zijn, alsof ze zich leek te schamen voor wat zich zojuist had afgespeeld. Hij wurmde zich onder zijn vader vandaan en schudde wanhopig aan hem. Tevergeefs. Hij was dood. Overal lagen lichamen, levenloos, onder het bloed. Nu barstte hij wel in huilen uit, maar er was niemand om hem te troosten.
Waar was zijn zusje? Hij riep haar naam. Eerst zachtjes. Niets. Nog eens, nu harder. Weer niets. Misschien was ze buiten? Hij rende de voordeur uit en keek koortsachtig om zich heen. Ook hier lagen lijken. Hij liep verder, maar ze was er niet.
Plotseling werd hij vastgegrepen. Hij spartelde tegen en wilde schreeuwen, maar een hand op zijn mond voorkwam dat. Zijn handen werden vastgebonden en tape werd over zijn mond geplakt. Daarna werd hij hardhandig in de laadruimte van een Jeep geduwd.
Het verhaal:
Als blijkt dat er splijtstofstaven uit de kerncentrale van Iran zijn ontvreemd, bereiden de geheime diensten van Israël en Amerika zich voor op het ergste. Om de vermiste splijtstofstaven te achterhalen, wordt Jim Matteos van het Special Activities Center van de CIA eropuit gestuurd.
Terwijl Jim in Teheran een ontmoeting heeft met een mysterieuze vrouw die over belangrijke informatie zegt te beschikken, vinden er wereldwijd aanslagen plaats.
De verantwoordelijkheid hiervoor wordt niet opgeëist, wel worden er cryptische aanwijzingen gevonden. Is er een nieuwe aanslag gepland waarbij de splijtstofstaven worden ingezet, en waar? Weet Jim de staven op tijd te achterhalen en escalatie te voorkomen?
Mijn leesbeleving:
Wat zich gelijk in mijn gedachten nestelde: wat heeft Era Richmen een vooruitziende blik gehad. De gebeurtenissen in dit boek benaderen de huidige situatie van de wereld waarin wij leven secuur.
De wereld zoals wij deze vandaag de dag kennen staat in brand door polarisatie, landje pik, het versplinteren van geloof; godsdienstwaanzin en deze waanzin als excuus gebruiken om te wreken, machtsbeluste wereldleiders, iedereen die dissident is wordt als een paria verwijdert, de dialoog voering is ver te zoeken, humaniteit geeft geen warm gevoel maar een gevoel van kilte. Machteloosheid omdat je aan handen en voeten gebonden wordt.
Mijn kennismaking met Jim Matteos is een intense. Jim is een man die zijn vak verstaat. Een virtuoos van de bovenste plank. Daadkrachtig, gefocust, slim, efficiënt, meedogenloos voor hen die gevaarlijk zijn voor al het leven op aarde. Professioneel staat hij zijn mannetje maar privé vecht hij tegen zijn demonen en moet hij zich vaak opnieuw in elkaar zetten om professioneel goed te kunnen presteren. Hem in alle facetten aan mij presenteren maakt hem geloofwaardig voor mij.
Door de beeldende en filmische, James Bond verbleekt bij hem, schrijfstijl is Jim geloofwaardig. Dit geldt ook voor de andere personages. Ze zijn gedetailleerd uitgewerkt waardoor ze niet decors namen op papier zijn maar als mensen van vlees en bloed zijn. Mensen die zich een weg banen naar mijn hart. Niet allemaal want er zijn er ook die ik het liefst zie verwaaien tot stof. De personages maken een ontwikkeling door en gaan de dialoog met elkaar aan.
De lezer wordt uitgedaagd om mee te puzzelen in het waarom in deze explosie van gewelddadigheid, waanzin, moedwillige eliminaties om je ultieme doel te bereiken. Daardoor blijf je geboeid door lezen. Al je zintuigen worden geactiveerd. Dit verhaal neemt bezit van je en laat pas los als je de laatste letter hebt gelezen.
Je reist in het in het kielzog van de cast aan personages mee. Niet alleen krijg je een inkijk in het hoofd van hen die vanuit diepgewortelde overtuigingen wraak willen nemen op alles en iedereen die hen schade berokkend heeft maar je kruipt ook in de hoofden van hen die de expertise bezitten om deze waanzin te beteugelen voordat het licht voor altijd uitgaat op onze aarde en het woord mensheid niet meer bestaat omdat alles en iedereen weggevaagd is.
Ook de vrouw wordt in dit boek geroemd om haar intellect, haar kennis van wat er speelt op wereldniveau en hoe zij deze kennis in kan zetten om de wereld een betere plek te maken. Het bewijst dat mannen en vrouwen elkaar nodig blijven houden. Samen staan zij sterk.
De weg naar de plot gaat gepaard met nagelbijtende spanning, angstzweet dat zich vastzet in je poriën, geweld dat zijn weerga niet kent, machtsmisbruik, hoop op een goede afloop kortom de ultieme test voor je zenuwstelsel.
Maar wat een ongekend, sterk gefundamenteerd verhaal. De plot doet je verlangen naar Deel 2 De Paarse Engel.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Geloofwaardig uitgewerkte personages. Een beeldende en filmische schrijfstijl. Een duidelijk perspectief gezien door diverse ogen van mensen met diverse achtergronden, levensovertuiging, geloof en etniciteit. Dat maakt dit een continu boeiend, griezelig vooruitziende blik op de huidige wereld hebbende thriller.
Diepe buiging voor Era Richmen.

Meer recensies van Boekenpearls76